Jdi na obsah Jdi na menu
 


Závislý web

Pozor, právě čtete závislý web Paleta názorů a ptákovin, který nemůže být pravdivý!

Na Neviditelného pejska jsem se sám "vevetřel" a byl jsem vlídně přijat. Ale v okamžiku, kdy jsem své články našel i na webech, na které bych je sám od sebe v životě neumístil - jednak jsem o nich nevěděl a jednak jsou laděné jinak, než mi vyhovuje - zamyslel jsem se.

Tenhle můj web je podle mého přesvědčení docela určitě závislý. Je závislý na fungujícím internetu - tedy i na spóóóustě satelitů, které kolem naší údajně placaté planety krouží. To vše je závislé na spóóóustě lidí, kteří tohle všechno vymysleli včetně teoretických podkladů, a kteří to neustále udržují v chodu. Klobouk dolů. Je závislý na dodávkách elektřiny. Na informacích z webů, TV, novin a literatury, i na mých životních prožitcích a na mém vzdělání a způsobu myšlení, který se formoval a formuje vnějšími i vnitřními vlivy už hodně přes padesát let.

Existují tedy nějaké nezávislé webové stránky? Přestože tvůrci mnoha stránek tvrdí, že ty jejich jsou tedy každopádně zcela nezávislé (asi myšleno, že na penězích, politice a tak), obávám se, že ne. Ostatně jsem ještě nezmínil, že my všichni provozovatelé a přispěvatelé webů jsme vesměs závislí na výrobcích a prodejcích potravin, energií, pitné vody nebo oblečení. Málokdo si přece opravdu sám pěstujeme potravu nářadím vlastnoručně vyrobeným z vlastnoručně dobytých a vyrobených kovů. A i kdybychom žili jako ti neskutečně vzdělaní a až odporně pracovití trosečníci na Tajuplném ostrově Julese Vernea, přece bychom ještě byli závislí na lidech, kteří do nás ono vzdělání kdysi nahustili. A na lidech, kteří nás kdysi naučili vyjadřovat se ústně i písemně v češtině tak, aby to bylo srozumitelné. A na penězích, za které si to naše živobytí opatřujeme. A na politicích, kteří mají garantovat svobodu slova, mír a jakousi prosperitu státu. Bez toho všeho by si těžko alespoň někdo mohl krátit chvíli zvěstováním svých myšlenek na internetu. Vyjádřil jsem se dostatečně srozumitelně, milí tvůrci nezávislých webů? A propos: může být nezávislý takový web, který přebírá články odjinud, nebo na ně alespoň místo vlastní tvorby odkazuje?

A ještě tu máme weby, které se pyšní svou pravdivostí. Nuže, na svou čest prohlašuji, že je pravda pravdoucí, že když ponoříme brčko do sklenice vody, zlomí se. Viděl jsem to! Sice v učebnici fyziky píšou, že to je jenom takový optický klam, ale tu učebnici schválilo ministerstvo školství a to podléhá vlivu Evropské unie, tudíž se mu nedá věřit a té učebnici také ne. Zato tvůrci pravdivých webů každou informaci pečlivě ověřují z mnoha zdrojů a teprve až když najdou zdroj, který jejich teorii potvrdí, publikují ji. Amen, amen, pravím vám (tohle byl v Bibli ten nejhlavnější a jediný argument potvrzující pravdivost jakéhokoli prohlášení). O svém webu ovšem nemohu prohlásit, že pravdivý je, pouze se snažím v něm nelhat a informace si alespoň trochu ověřovat. Jinak tu převažují názory, a ty z povahy věci nemohou být pravdivé, nanejvýš správné či chybné a to jen v případě, že je spolehlivě a jednoznačně možno o jejich správnosti rozhodnout. Pak tu ještě umisťuji ptákoviny, a dožadovat se jejich pravdivosti by bylo dosti pošetilé. A z takového webu se vy, milí kolegové, nebojíte přebírat na své pravdivé stránky některé mé články?

Pozvedám tedy svůj hrnek s čajem a připíjím na zdraví všech tvůrců nezávislých, pravdivých a svobodných webů, kterým nikdo nezakazuje (tak, jako to nikdo nezakazuje ani nikomu jinému) myslet si, co chtějí. Můj přípitek zní: Benedicti sunt pauperi spiritu, nam eorum coelibus (někdy též coelestis) regnum est. Naposledy jsem takhle symbolicky připil aktérům slavného pálení trenýrek a posléze těm, kteří vzápětí vyzvali Českou inspekci životního prostředí k zákroku.

P.S.: Šmarjá, on ten latinský citát není na gůglu! No, s překladačem se vám to povede...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vždy

(Nick512, 24. 4. 2019 6:50)

Vždy bychom měli rozlišovat zda vidíme/slyšíme informaci nebo názor na informaci.

Re: Vždy

(z.roller, 24. 4. 2019 8:07)

Souhlasím, beru to jako váš názor