Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zákazem ke štěstí

19. 7. 2022

Je až dojemné, kolik zodpovědných činovníků zastává radikální, leč naivní názor, že objeví-li se nějaký problém s nežádoucím chováním, prostě je zakážeme a rázem nastane pořádek. Stačí, že je zákaz na světě, a svět je hned lepší. Sancta simplicitas!

V dobách prvního oťukávání s covidem naše vláda dosti tápala - a kdo by také netápal, v takové nové situaci! Jedním ze souboru řešení tehdy byl i zákaz konzumace alkoholických nápojů na veřejnosti, který se později "vylepšil" na zákaz konzumace čehokoli. Ta první verze zákazu byla celkem logicky motivovaná tím, že občan nasosaný vodky ztrácí zábrany a ztrácí i sebekontrolu, tudíž může být nekontrolovatelným prskačem virů.

Teď se na naší radnici znovu vynořil nápad zakázat pochlastávání etanolových nápojů na veřejnosti. Argumentace je taková, že tito milí spoluobčané spolu se stoupajícím promile odkládají své tělesné tekutiny i jiné odpady kde je napadne, zanechávají po sobě střepy a nepořádek, všelijak halasí a občas i sexuálně haraší. Kdo se na to má dívat?

Jsem první z těch, kdo tvrdí, že podobné jevy by měla městská policie regulovat, neboť i od toho si ji platíme (já vím, ty platy nestojí za moc). Ale kdo tvrdí, že je nutné a postačující kvůli tomu zakázat alkohol na veřejnosti? Při popíjení lihuprosté Kolalokovy limonády by tito borci asi byli trochu klidnější, ale nejspíše ani ne. Scházeli by se totiž v parku už náležitě "upraveni" z domova a navíc - vodka se dá přimíchat do každé limonády.

Navíc zákaz popíjení na veřejnosti by se měl týkat jen "vybraných míst, například veřejných parků, okolí škol a zastávek MHD". Vážně netuším, jak by radnice chtěla všechny zainteresované předem informovat o tomto zákazu a jak by přesně definovala a následně kontrolovala, že "tady ne, tady už jo". Nejspíš s pomocí městských strážníků? Ale pokud ano, nestačilo by, kdyby tito strážníci rovnou postihovali to, co už postižitelné je, tedy znečišťování veřejného prostranství, rušení veřejného pořádku a výtržnosti? Ruku na srdce: není tohle úplná sci-fi? Buďto bude dostatek strážníků, a pak si dotyční dají majzla, aby od nich nebyli "pruzeni". Nebo jich dostatek nebude, a pak ani nebude, kdo by trestal výtržnictví, natož pak popíjení alkoholu. Navíc jako bych už slyšel: "Nevidíte, že piju jen kolu?" "Já to pivo nepiju, já ho ani nemám otevřené, no vážně" a tak dále.

Už jednou jsem tu psal: zákaz, který není vymáhán, je zákaz zbytečný a kontraproduktivní.

U nás na škole jsme před pár lety vyškrtli ze školního řádu povinnost přezouvat se. Po spoustě a spoustě let. Myslíte, že je teď naše škola totálně zahnojená? Ó nikoli. Jenom ubyla jedna třecí plocha mezi kantory a žáky, ubyla povinnost přezouvat se a povinnost dohlížet na to. A život jde dál.

Oni v našem parku pár stovek metrů před soudní budovou (!) nesedí jen násoskové. Kdo by chtěl odpozorovat dovednost žilní aplikace pervitinu, má zde na vlastní nebezpečí možnost. Týpkové to zvládnou dokonce i za provozu na chodníku přilehlých uliček: dva dělají zeď, třetí si šlehne. Na místě, kde by radnice dle svého vyhlášení popíjení alkoholu tolerovala. Páni radní, s vašimi nevymahatelnými zákazy se jděte bodnout. Před soudem získáte návod, jak na to. Více kamer a akčnější "měšťáky" by to chtělo, a ne zákazy diktované od stolu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář