Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za všechno se platí (Školství 3.díl)

8. 4. 2018

Tak prý máme bezplatné základní školství. Mňo. Rodič vychovávající (nejen) školní dítě má nárok na úlevu na daních. Za určitých podmínek navíc může dostat přídavek na dítě. Už předtím měl nárok na rodičovský příspěvek a na placenou rodičovskou dovolenou. Skoro všude existuje dětské vstupné, jízdné, atd. Pomiňme soukromé subjekty, které mají dobře spočítané, že se jim dětské slevy bohatě vrátí. Ale musíte uznat, že stát umožňuje rodičům ušetřit nemalé peníze. A proč vlastně?

Stát finančně dotuje výchovu dětí, protože očekává, že rodiče mu v dohledné budoucnosti dodají vychovaného a přiměřeně vzdělaného jedince, který bude pro celou společnost (v důsledku i pro své vlastní rodiče)  finančním a sociálním přínosem - nebo alespoň nikoli přítěží. Je to vlastně taková nepsaná smlouva: narodilo se ti dítě, tak ho dobře vychovej, a my od tebe nebudeme chtít tolik peněz, jako chceme od bezdětných.

Věčná škoda, že výše uvedená nepsaná smlouva není ve skutečnosti smlouvou psanou, právně vymahatelnou. Mám takovou (naprosto utopickou) vizi:

Uzavřeli jste se státem smlouvu. Dostáváte slevy za to, že do školy posíláte dítě přiměřeně vychované, a že v rámci svých možností dohlížíte na průběh jeho vzdělávání. S problémy vám prostřednictvím školy a pedagogicko psychologických poraden (námi placených) můžeme pomoci.

Vaše dítě z jednoho předmětu propadlo, nebo dostalo ředitelskou důtku? No to svou práci neodvádíte v požadované kvalitě. Vrátit vám dítě ze školy jakožto nekvalitní produkt vaší práce nemůžeme, ale můžeme požadovat nižší cenu. Na půl roku vám odebíráme veškeré finanční úlevy, které náleží rodičům řádně plnícím svoji část smlouvy.

Jednoduché, prosté. Dokonce by se část takto ušetřených peněz mohla přidat jako vyšší daňová úleva pro rodiče dětí s vyznamenáním či dokonce dětí bez kázeňských problémů. Byla by to snad diskriminace?

Tak zase příště!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář