Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trocha rozpaků

10. 4. 2022

Tak sláva! Hodní hackeři rozklíčovali jména vojáků, kteří byli účastni masakrů na Ukrajině. Trochu mě to ale uvádí do rozpaků.

Zatímco zlí a zlobiví hackeři napadají systémy škol, nemocnic a úřadů, případně sosají data hlupáků, kteří ještě nejsou na VPN nebo rovnou na Darknetu, tihle jsou hodní. Rozhodli se pomáhat Ukrajině. A také se trošku sebeprezentovat: "Hele, co všechno umíme a můžeme!"

Anonymní (nebo snad někdo zná jejich jména a telefonní čísla?) počítačoví mágové se rozhodli zveřejnit jména, hodnosti, telefonní čísla a podle jednoho webu i adresy vojáků, kteří byli přítomni během masakru v Buči nebo kteří posílali domů nakradené ledničky či co. Srdce jásá: boží mlýny! Mozek nutí k zamyšlení.

Hle, co všechno mohou! A až válka skončí, tak co? Budou doma jen tak sedět a pařit na předpotopních ZX Spectrech T-Rexe? Nebo svou hravou mysl stočí k jiným výzvám? Čí adresy budou zveřejňovat pak? To je tedy pochybnost číslo jedna.

Pak se vylíhne v paměti vzpomínka na bouchání bomb bratří Carnajevů kdysi na Bostonském maratonu. Všichni se vrhli k mobilům s fotoaparáty a videokamerami. Nejprve naprášili člověka, který jim byl něčím podezřelý, a až pak se ukázalo, že s bombami neměl nic společného. Odčerpalo to část policejních sil. Úřady musely hlásit - proboha, přestaňte už vysílat všechno, co vidíte! Zejmena videa typu "Hele, naší ulicí právě běží pět policajtů s puškami!" Vždyť můžete teroristům prozradit policejní akci, jež je má dopadnout! Tak tohle je má pochybnost číslo dvě - kdy prosťáčci s mobilem poslouží Rusům jako zdroj informací?.

A ještě něco. Ten hon na ruské majetky u nás. Jeden moc hezký transparent před Čakovicemi hlásá "Zabavte majetky Rusů ve prospěch ukrajinských uprchlíků!" Tak nevím. Že by moje kamarádka Veronika sbalila děti a manžela a šli ze svého nevelkého bytečku bydlet pod stan? Že by třeba malíř Pivovarov rozdal své celoživotní dílo běžencům, aby měli něco do začátku? Takhle to bylo myšleno? A nějaké legitimní pověření máte? A mohl bych ho vidět?

Abychom si rozuměli (aby mi i účastníci internetových diskusí rozuměli, ale to oni asi stejně nepoberou): pomáhat běžencům rozhodně máme. A mnoho Rusů žijících u nás přišlo k nemalým majetkům velmi nemorálním (ne nutně nezákonným) způsobem. Ano. Ale to mnozí našinci také! Kolik je mezi našimi důstojnými a bohatými spoluobčany bývalých veksláků, funkcionářů SSM a KSČ nebo důstojníků StB! Není původ jejich majetku srovnatelně podivný jako majetek bývalých důstojníků (zejména z výstrojních skladů) hrdinné Sovětské armády? Pokud už chcete zabavovat a přerozdělovat majetky, tak tady máte inspiraci! A dovolte mi skromnou otázku. Kde hodláte skončit?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

A co navrhujete

(Ivan Vermis, 12. 4. 2022 17:26)

Myslíte, že když ty údaje o rabujících ruských vojácích nezveřejní, tak to bude lepší? Co když jim ta válka a rabující Rusové dali příležitost zamyslit se a polepšit se? Prostě namířit své aktivity "správným směrem".