Jdi na obsah Jdi na menu
 


To nemůžeš srovnávat!

20. 12. 2022

Srovnávat můžu. I taková trepka velká srovnává, jestli je potrava blíž vlevo nebo vpravo. Můžu srovnávat a zjistit, že je to nesrovnatelné, případě že se to v tomhle podobá a v tomhle liší, ale srovnávat můžu. Doufám.

Jaké srovnání mě napadlo?

Prohlížel jsem si svoje fotky nafocené v létech sedmdesátých a osmdesátých. Po městech všude nápisy "Světu mír", "Socialismus - pevná hráz míru", "Se Sovětským svazem na věčné časy" a tak dále. Ideologický balast, dokonce nepodepsaný, který stejně žádný mír nemohl zajistit. O transparentu na teplické škole se váleční štváči z Pentagonu neměli šanci dozvědět, natož aby se jej zalekli (a Kreml jej také blahosklonně ignoroval). Ale také se pořádaly "dobrovolně povinné" sbírky na nemocnici ve Vietnamu či na pomoc zaplavené Bangladéši a není vyloučeno, že ty peníze alespoň z části opravdu doputovaly na místo určení. Dnes by určitě doputovaly.

S čím jsem tyhle vzpomínky srovnával?

V této době se organizuje vládní i nevládní pomoc Ukrajině. Vybavení na zimu, potraviny, léky, pomoc uprchlíkům. Fajn, tohle chápu a vřele souhlasím. Ale také se tu a tam žluto-modře rozsvěcují památky, teď se pro změnu bude zhasínat, a to prý také na podporu Ukrajině. Živě před sebou vidím, jak Putin zděšen razancí protestu sahá po revolveru. Jak promrzlí Ukrajinci poslední bajty dat věnují prohlížení snímků ze zhasnuté Prahy a radují se, jak jsme jim účinně pomohli. A co teprve, kdybychom vytáhli z archivů transparenty "Světu mír"!

Kéž se nikdy nevrátí doba, kdy zelináři vytahovali vlaječky a oslavné nápisy k výročím, aby měli klid.

Že bych srovnával nesrovnatelné?

-----

P.S.: Mluvil jsem nedávno s Ukrajinkou z Charkova. Ptal jsem se, kdy slaví svátky. Prý oni slaví 5. ledna, ale prý se říká, že až budou v EU, budou slavit ve stejných dnech jako my. Proboha.

P.P.S.: Stalo se módou, že fotografové fotí akty, případně svoje akty, a tvrdí, že je to na podporu Ukrajiny. Moc nechápu. Ale přikládám jeden akt v takové podobě, aby mě roboti nezablokovali, a až si jej prohlédnete, pošlete něco na některý z pomáhajících účtů, jestli chcete, ať nemám pocit, že jsem stejně jako ostatní kolegové udělal něco samoúčelného a nefungujícího. (Pro klid duše šťouralů: sám už jsem párkrát přispěl)

img_2229.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář