Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tenhle příspěvek je o nás - verze 2

28. 2. 2022

V téhle době se nehodí dělat si srandičky, ale z nás - z některých z nás - snad můžu, když v tom není ani špetka nenávisti, jen mírné pobavení.

Březen 2020: jsou vyprodány roušky a šicí stroje.

Březen 2022: jsou vyprodány ukrajinské vlajky.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak. Až do předchozího řádku takhle vypadal můj poslední příspěvek. A byl v rubrice mezi vtípky. Ale ozval se mi můj přítel, co prý mám proti tomu, když lidé vyjadřují podporu napadené Ukrajině. Vysvětlil jsem mu, že na mou duši nic. Jen ten jeden průvodní jev mě mírně pobavil. Už jsem prostě takový. Studium etologie a pánové Voskovec s Werichem mne navždy obrnili nedůvěrou vůči fangličkářství.

Takto jsem se svým přítelem hovořil:

"Kde se vlastně shánějí ukrajinské vlajky a proč sis vlastně jednu takovou koupil? Vážně jsi tím chtěl podpořit Ukrajinu? A podpořils? Tu vlajku ti prodal ukrajinský prodavač od ukrajinského výrobce a tys je svou koupí finančně podpořil? Nebo se alespoň prodejce vzdal takto získaných peněz a poslal je na Ukrajinu? Že nevíš?

Tak sis koupil ukrajinskou vlajku a šel jsi s ní na demonstraci. Proč? Aby každý viděl, že podporuješ Ukrajinu? A kdybys byl pod koněm jen tak bez vlajky, myslíš, že by to vypadalo, jako bys šel náhodou kolem a s podporou Ukrajiny nemáš nic společného? Mimochodem, co je ostatním do toho, že ty podporuješ Ukrajinu? Není to náhodou tvé vlastní rozhodnutí, tvé osobní přesvědčení, a ostatní ať se také rozhodnou jen sami za sebe? Neměla by být demokracie výtvorem samostatně - a nikoli stádně - uvažujících a jednajících jedinců?"

Takhle nějak, jako dnes můj přítel, se tvářívají děti, když ve frontě těsně před nimi dojde zmrzlina. A to jsem měl ještě další otázky:

"Poslyš, a až zase bude mír, doufejme, že spravedlivý, co pak s tou vlajkou budeš dělat? Myslíš, že ji ještě někdy využiješ? Doufám, že ji nezahodíš - to se snad ani nesmí, zahazovat státní symbol do popelnice. Necháš si ji? Navždy? Nebude vám doma překážet?"

Nevím, jak reagovala britská královna na ruský vpád na Ukrajinu a nehodlám si to zjišťovat. Jen si představuji, že docela určitě nepopadla ukrajinskou vlajku a nemávala s ní z okna. Nejspíše řekla: "Odsuzuji tento válečný akt. Budu se za Ukrajinu modlit". A myslela to vážně a stačilo to.

Náhodou jsem zrovna dnes potkal v metru pána, který měl na kabátě připnutou placku hnutí Milion chvilek. Asi k ní má citový vztah. Ale měl ji připnutou vzhůru nohama. Smutný osud symbolů...

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář