Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak to vidíš, tati

26. 6. 2022

Vždycky jsi mi, tati, říkal: "Tohle by se na Západě stát nemohlo". No, buď ses tehdy pletl, nebo se nám ten Západ mezitím nějak pokazil.

Díky členství v tehdejší Vědecko-technické společnosti vás pouštěl minulý režim celkem často do kapitalistických zemí. Přítomnost podnikové kádrovačky a nejspíše i několika utajených spolupracovníků StB na vašich zájezdech, to byla poměrně snesitelná cena za možnost poznat opravdový svět. Kádrovačka proslula tím, že když jste se někteří chtěli v Norimberku podívat na hrob Albrechta Dürera, pravila: "No to ne, jít na hrob führera, s tím já nesouhlasím".

Ne že bys doma příliš často chodil po nákupech, ale když už, často sis stěžoval na nezájem prodavačů. "To na Západě, tam když vejdeš do krámu, hned je u tebe prodavačka a ptá se, co si přeješ. Zato tady..." Víš, tati, v superhyperóbrmarketech si tě u nás nevšimne nikdo. Vietnamci taky nezvednou zrak od tabletu. A leckde zavedli i samoobslužné pokladny - tady si sám namarkuj, zaplať a nazdar! Moje celkem nedávné zkušenosti z "echt Západu" jsou stejné jako z našich obchodů.

Také sis všímal čilého ruchu na stavbách, například při opravách silnic. "Tam se všichni bojí ulejvat se nebo pracovat pomalu a špatně. To by je kapitalista hned vyhodil a místo nich vzal lepší," ano, tohle jsi mi tvrdil. Jak bych ti to řekl... U nás se to oproti dřívějšku změnilo k lepšímu, to zase ano, ale ty party osmahlých kopáčů jedou stejně jako dřív - dva účinkující na pět přihlížejících. A leckdy nejen oni.

A víš, jak každou chvíli něco nebylo k dostání? Třeba toaleťák? Říkalo se, že plánované hospodářství přesně naplánuje kdy, kde a co nebude k sehnání. Tak u nás jsou pro změnu dlouhodobé výpadky, například u spousty léků. Z toho by se jeden pos...al, když nesežene Endiaron! Nedostatek polohrubé mouky byl jenom dočasný, ale byl. A že není snadné sehnat kuřecí stehenní řízky, zejména pak za nějakou únosnou cenu? No, není.

No a vzpomínáš, jak jsi u televize říkal: "Tihle pajduláci ničemu nerozumějí, jenom mají tu správnou politickou legitimaci?"

Já ti nevím, tati. Před pár dny by ti bylo devadesát pět a možná je dobře, že ses spousty věcí nedožil.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář