Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svět je plný bláznů

27. 8. 2020

Za mého mládí jsme občas na ulicích potkávali podivíny mumlající si sami pro sebe. Buď to byli postarší takzvaní vágusové alias bufeťáci, nebo ochmelkové, kteří ani přes den nestihli vystřízlivět. Teď takových samomluvců chodí všude kolem nás spousta. Někteří se doprovázejí i rozmáchlými gesty. To jsou časy!

I já jsem se zbláznil. Píšu sám sobě maily! Naštěstí poučen poučenými webovými odborníky jsem žádný svůj mail neotevřel - vy to taky nedělejte. Počítač mi je rovnou hází do spamu a ví, co dělá.

I mnozí čtenáři tohoto webu se zbláznili. Lidi, proč se masově vrháte na čtení zrovna v jednu hodinu v noci? Není lepší se vyspat? Jo vy jste roboti? No tak ať se vám u mě líbí a ať se taky něčemu zasmějete!

Neříkám, že to jsou zrovna blázni, ale něco divného na nich je. Mám na mysli například telefonující spoluobčany, kteří drží mobil jako by to byl krajíc chleba s máslem. Ukousnou si někdy? Taky kuřáci se nám proměnili. Zatímco skutečnou cigaretu lze držet s jistou grácií, ty elektronické drží kuřáci tak nějak jinak. Často jako by je skrývali v ruce. I rty svírají kolem náústku jinak, než kolem filtru cigarety. Někdy to připomíná pití malinovky brčkem, jindy sání z maminčina prsu. Naznačuje se tím jejich vztah k sání nikotinu s propylenglykolem?

No a poslední "bláznovství" dnešní doby? Psychiatři poukazují na určité vlny psychických poruch, které v minulosti proběhly a zase odezněly. J. W. Goethe svým mladým Wertherem nastartoval vlnu sebevražd mladých mužů, která posléze ustala neboli klesla na "normál". Koncem devatenáctého století mladé dívky i vdané ženy ve velkém padaly do mdlob. První polovina dvacátého století přinesla éru hysterických záchvatů. Dnes je mnozí psychiatři nepotkají za celou svou praxi ani jednou. A tak mě napadá: Není ten nárůst zájmu o řešení, zda se někdo narodil či nenarodil "ve správném těle" muže nebo ženy také jen...? Počkejme si pár desítek let, pak uvidíme.