Jdi na obsah Jdi na menu
 


Start 20.3., 00 hod. 00 min.

14. 6. 2023

Naše školství bude podle ministra spaseno elektronizací přihlášek na střední školy a vyšším počtem možných přihlášek. Hurá! A bude to tak snadné!

Což o to, pokud by byl jeden univerzální přijímací test, který by se pod dozorem prováděl na základních školách, a jehož úspěšní absolventi by pak mohli podávat přihlašovací e-lístky na libovolné školy, které si vybrali, asi by to nebylo od věci. Školy by ovšem měly mít možnost určit si doplňující podmínky. Například jako když v dávných dobách se jedna naše známá hlásila na zubní laborantku a musela prokázat schopnost nakreslení zadaného objektu.

Ministerstvo prý uvažuje o změně, kdy by se i na středních odborných školách začínalo podobně jako na těch vysokých jakýmsi společným základem a až během studia by se žáci specializovali na truhláře, tesaře, kováře atd. Tedy pokud jsem vše dobře pochopil. Proto by nakonec těch doplňujících podmínek nemuselo být mnoho a jednotné testy by opravdu stačily pro naprostou většinu středních škol.

Obávám se jen, že žáci a jejich rodiče mají trochu větší praxi v on-line objednávání čehokoli, než celé ministerstvo. A stejně jako se během dvaceti minut vyprodá mnohatisícový stadion na atraktivní zápas nebo na rockový koncert, budou všichni sedět s palcem na displeji mobilu a čekat, až se přehoupne půlnoc řeněme z 19. na 20. 3. a v 00,00,01 začnou mačkat. Neboli na nejatraktivnější školy se jako první dostanou ti, kdo mezi dvěma loky energeťáku měli největší kliku. A poněkud hypotetický dodatek ve stylu neziskovek (ale přesto relevantní): covid jasně ukázal, že internetové připojení, PC, tablet ani "chytrý" mobil pro mnoho domácností nejsou samozřejmostí. Je elektronický zápisový lístek opravdu v souladu s myšlenkou zlepšit přístup na střední školy pro všechny? Ono se nakonec uvidí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vzpomínka

(Dindik, 15. 6. 2023 11:35)

Kolem roku 1975 jsem pracoval v jednom výzkumném ústavu přímo řízeném ministerstvem školství. Několik let se tam vypracovával a zaváděl systém "Společný základ vzdělávání na středních odborných školách". Stručně šlo o to, aby se první dva ročníky na stř. odb. školách různých zaměření obsahem výuky příliš nelišily a přibližovaly obsahu výuky na gymnáziích. Odborné školy řvaly a jejich ředitelé nás nesnášeli a doslova vyhazovali ze škol. Moc se to nepovedlo. Vidím, že myšlenka nezapadla a opět se vynořila. Nakonec někteří z tehdejších autorů tohoto nápadu pracují a publikují v této oblasti dodnes.