Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sčítání

7. 7. 2018

Kapacita největších českých stadionů (Sparta, Eden, Teplice) se pohybuje nad 18 000. Na sletu cvičilo 15 000 sokolů. Stouny v Letňanech prý vidělo 50 000 diváků. Kabáti to před lety vytáhli na 60 000 diváků, harlejářů se do Prahy sjelo pár desítek tisíc. A tak dále.

Dobrat se počtů členů našich politických stran někde lze (spíše na wikipedii, než na jejich oficiálních stránkách), někde to je těžší. Nicméně ty největší politické subjekty mají přes 30 000 členů. Jenom.

Jak by to u nás asi vypadalo, kdyby se vzkřísilo něco, co se za minulého režimu nazývalo Národní fronta? Členy Národní fronty mohli být třeba i zahrádkáři, včelaři nebo myslivci, pokud měli svůj svaz. Pravda - a pokud tehdy drželi hubu a krok s komunisty. Tehdy jsme u nás měli formálně vládu Národní fronty, ve federálním shromáždění seděli kandidáti z Národní fronty, atd. Samozřejmě, že komunisté s 1,5 milionem členů všechny převálcovali a pokud by třeba včelaři dostali nápad postavit vlastního kandidáta, dostali by přes hubu stejně jako Pavel Wonka, který zkusil být nezávislým kandidátem.

Ale dnes? Mohlo by to být zajímavé, zejména pokud by stejné státní příspěvky dostávaly nejen politické strany, ale i ti včelaři, jestliže by chtěli postavit své kandidáty. Anebo raději kdyby státní příspěvky nedostával vůbec nikdo. Kolik členů by asi měli takoví sparťani jakožto volební subjekt a jakou by prosazovali politiku? Nebyli by nakonec čitelnější, než ty současné strany? O odbornost se nebojím. Gaussova křivka rozložení inteligence platí stejně pro celou společnost jako pro parlament, politické strany i sparťany nebo třeba filatelisty.

Teď jenom doufám, že nebudu stíhán pro rozvracení republiky. Vždyť už se od toho Ruska učíme čím dál víc...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář