Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roztomilý orel

13. 9. 2022

"To je ale roztomilé, že?"  Tuhle větu už slyšel každý snad tisíckrát. Můj postoj? Totožný s výrokem kresleného kocoura Garfielda: "Definuj roztomilost!"

On se sice na konci úvodní věty tohoto článku píše otazník, ale ve skutečnosti jde téměř o větu přikazovací: "Jistě se mnou souhlasíš, že je to roztomilé!" Roztomilost je podobná vlastnost, jako šmrnc, šarm, charisma, mužnost nebo modernost. Panuje názor, že všichni vědí, o co jde, a že daný jev vidí stejně. Přitom rozlišit "tohle to ještě není a tohle už je" vůbec není snadné a vlastně to není ani exaktně možné. Navíc existuje neprázdná množina lidí, pro které jednotlivé uvedené kategorie nemají žádnou hodnotu, kladnou ani zápornou. Podobně, jako kdybyste chtěli vyzkoumat, který ptačí zpěv se nejvíce líbí koním. Nevnímají jej, ignorují, vůbec si nedovedou představit, že by se jim některý mohl a měl líbit.

Garfield chtěl, aby mu někdo definoval roztomilost. A protože to je kocour, kterému není radno odporovat, zkusím to.

Existuje takzvané mláděcí schéma. To mláďatům zajišťuje ochranu před agresivitou dospělců vlastního druhu a vzácně i před agresivitou jiných druhů. Mládě má neproporčně velkou mozkovnu a oči v poměru k čelistem. Teprve se učí koordinovat své pohyby. je nesamostatné, tudíž se domáhá kontaktu s dospělými a hledá u nich pomoc. Nikomu nehrozí, nelze od něj očekávat nebezpečný útok, je bezmocné a neškodné. Z nedostatku starostí o běžné živobytí si chce často hrát. A roztomilost? Roztomilost znamená alespoň částečnou přítomnost výše uvedených juvenilních znaků u mláďat i u dospělých jedinců.

Mamba má v poměru k délce hlavy o něco kratší tlamu a výrazně větší oči než zmije. Takže bez ohledu na reálnou nebezpečnost se mamba lidem líbí více. Podívejte se na různé mimozemšťany ve Hvězdných válkách: u těch, kteří mají být divákům sympatičtí, objevíte některé atributy mláděcího vzhledu či chování. Mláděcí vzhled je byznys. Dámy si líčením a plastovými košťátky umělých řas zvětšují oči a nevrle sledují muže, kteří uslintávají nad tvářičkami z manga komiksů. Když chtěla automobilka prorazit s malým modelem auta (Fiat 500, Citroen "kachna", Velorex...), tyto vozy připomínaly zakulacenou dětskou hlavičku. Dospělá stvoření typu mops, francouzský buldoček nebo křečík džungarský jsou vnímána jako roztomilá a priori, i když třeba právě kadí nebo vám rozhryzávají pantofle. Chudák orel, velbloud nebo stonožka se ocejchování roztomilostí nedočkají a nedočkají.

Čivava je obvykle považována za roztomilou i když zrovna štěká jako pominutá. Naprosto stejně štěkající pitbul vede k výroku: "Zkroťte si tu nebezpečnou bestii!". Přitom čivava sama sebe považuje za domestikovaného vlka a pitbul taktéž. Oba se tak identifikují i vzájemně. Čivava rozhodně netouží být vnímána jako roztomilá. Jediné zvíře programově si pěstující roztomilost je na téhle planetě pouze kotě Nermal z Gargieldových komiksů.

Pokud si lidé vybírají plemeno psa podle jeho roztomilosti, pokud mazlíčka, který se ztrátou štěněcího věku ztratil roztomilost, odkládají do útulku, pokud množírny ozlomkrk produkují přednostně roztomilá plemena, neb je o ně zájem, je to všechno v háji. Plemena psů za roztomilý vzhled obvykle platí zdravotními problémy. Majitelé neroztomilých psů aby se raději vyhýbali "normálním" lidem. Roztomilost je hodnota - nehodnota. Navíc: je grifonek roztomilé stvoření nebo obluda? Kdo to rozsoudí? A proč by na tom mělo záležet?

Čekají nás několikery volby, včetně těch prezidentských. Vsaďte se oč chcete, že za důležitou, ne-li rozhodující vlastnost kandidátů bude považováno jejich charisma, i když jeho užitná hodnota je totožná s roztomilostí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář