Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řeč politika

1. 1. 2024

Já bych to nedělal ani za zlaté prase. Zvláště pokud bych byl taky takové dřevo, co v těch jemných finesách politického mlžení neumí chodit. Co bych nedělal? No přece politiku. Politik musí neříct to, co by chtěl upřímně říci, ale přitom dosáhnout toho, čeho chtěl dosáhnout.

Já být politikem, štvalo by mě nestvůrně nabobtnalé silvestrovské bouchání. Lidi kvůli tomu asi tak hodinu dýchají oxidy síry, dusíku, uhlíku, ale také nějaké to baryum, stroncium, hliník, měď a další fujtajbly, a to se týká i lidí v okolí, kteří by to dýchat nechtěli, pokud by si mohli vybrat. Kdyby se alespoň všichni vyblbli řekněme mezi jedenáctou a jednou, ale to se jednotlivé prásky ozývají pod okny klidně do ranního kuropění a člověk se fakt pořádně nevyspí. Vyplašení ptáci v parcích a na řekách - ech, čert je vem, řekne si oslavchtivý volič. Vyplašení čokli - ech, čert je vem, je to jen jednou do roka, řekne si boucháníchtivý volič nevlastnící psíka. Každoročně vznikne iks stovek dní pracovní neschopnosti, kterou "někdo" musí zaplatit. Vznikne i ypsilon invalidních důchodů různých stupňů, které také "někdo" bude muset těm blbečkům, co spojili chlast s rachejtlemi, trvale platit. Noční pohotovosti lékařů, policistů, strážníků a hasičů také "někdo" musí zaplatit, nehledě na asi nepříliš velké nadšení jejich rodin. Tak tohle mě štve už teď a štvalo by mě to i pokud bych byl politikem.

Ale být politikem, ve skutečnosti bych a) tohle všechno lidem řekl a já i moje strana bychom si to pěkně slízli od voličů i od těch druhých stran, b) mlčel jako zařezaný - no co, čůrat proti větru se nemá, nebo c) bych letos využil toho maléru s idiotským střelcem a doporučil bych samosprávám, aby pyrotechniku zakázaly - samosprávy by pak volily jen mezi d) zakázat nebo e) ignorovat zákaz. Tak co vybrat?

No, už se ví, že c) mělo takový nemastný neslaný výsledek a po něm už tahle vláda nikdy nenajde odvahu zvolit řešení a). Ještě že nejsem politikem, já bych určitě šel do volby a) a pak abych si hledal jiné živobytí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář