Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ptydepe současnosti

20. 9. 2018

Nastane ráj!

Budeme se mít jako nikdy předtím!

Jen co se naplní všechny volební sliby, které právě létají vzduchem. Doslova jak řekl Hamlet: "Jím vzduch nadívaný slovy."

Bohužel, současné mladší generace už ztrácejí onu schopnost nás, odchovanců totality, umět číst nevyslovené. Nabízím tedy své překlady některých předvolebních slibů a výroků ze současného ptydepe do srozumitelné češtiny.

Prosadíme výstavbu metra D. = Metro D je dávno schválené, není co prosazovat. Navíc už teď mají všechny strany v ruce údaje o tom, že se stavba opozdí a dokončí až v roce 2025, tedy v jiném volebním období. Slib je vyprázdněný.

Nelžu a nekradu. = Lze nějak ověřit? Navíc chybí slib: A ani po případném zvolení s tím nezačnu.

MHD zdarma sníží ucpanost ulic automobily. = I kdyby to bylo zlepšení jen o půl procenta či méně, i kdyby na tom město prodělalo poslední gatě, politici se mohou bít v prsa: Slib jsme splnili.

Více zeleně a vody do města. = Ber kde ber, my vodou šetřit nebudeme.

Budeme prosazovat...(doplňte cokoli). = Po volebním období: My jsme prosazovali, ale oni nás přehlasovali. Slib jsme splnili.

Prosadím...(doplňte cokoli). To vám garantuji. = Čím garantujete, proboha?

Splníme vaše očekávání. = No já očekávám, že volby nevyhrajete. Splníte to?

Postavíme spoustu dostupných bytů. = Dostupný byt má přede dveřmi chodbu nebo chodník, a to stačí. Je dostupný. Jo že jste mysleli cenově dostupných? A cenově dostupných pro koho? Raději neupřesňujete, není-liž pravda?

-------------

Chtělo by to inovaci předvolebních kampaní. Místo reklam na bilboardech jednu příručku rozesílanou do všech domácností, jichž se volby týkají. A její povinná struktura?

Strana X před minulými volbami slibovala tohle a tohle. Doopravdy bylo realizováno tohle a tohle. Teď slibuje tohle a tohle. Žádné - ale ony se vyskytly okolnosti... Ty se budou vyskytovat i v nastávajícím období.

Strana Y před minulými volbami neexistovala. Její kandidáti zatím v životě dokázali tohle a tohle. Slibují tohle a tohle.

To by nebylo drahé, takové příručky. Stačilo by jen, aby stát přestal stranám přispívat na individuální volební kampaně a peněz by se našlo dostatek. Případně aby si strany text v příručce zaplatily z vlastních zdrojů, jinak by nebyly připuštěny k volbám.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář