Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proti ztrátě paměti

18. 12. 2018

Definitivně mizejí poslední pamětníci holocaustu i svědci budovatelského řádění jisté politické strany a StB (Kdo z vás něco víte o provokačních akcích s údajnými nacistickými archivy v šumavských jezerech? A to byl ještě nevinný čajíček...). Ale pozor, třikrát pozor! Z paměti lidí mizejí i události přelomu milénia a jejich aktéři! A to tedy ne, to sakra ne!

Jména jako Viktor Kožený by se neměla ztratit z paměti národa. Nemělo by se zapomínat na pády různých kampeliček nebo bankovního domu Skala. Na všechny ty politické turisty, kteří postupně zastávali ideály snad všech existujících stran. Lidé by si měli připomínat oslňující IQ a třeskutě vtipné vtipy klauna Sládka.

Není špatné si připomenout, jak původní šéf Lékařského odborového klubu Rath postupně politicky šplhal výše a výše až ke své slavné krabici od vína, jakou by nejspíš chtěl dostat (ovšem legálně) každý z nás.

Proč zapomínat na jednoho mašinfíru, který to myslel upřímně a sděloval to národu svou upřímnou tváří z bilboardů? Jeho nezáviděníhodná smrt a jeho bezesporu talentované a sympatické děti přece nejsou důvodem pro zapomnění některých fakt finančního charakteru.

Slavná, přeslavná byla Operace olovo - pokus o diskreditaci jedné političky. Výsledky policejního vyšetřování se vůbec nelíbily tehdejšímu předsedovi ČSSD. A týž předseda ČSSD byl spjat i s neméně proslulou diskreditačně-finanční Bamberskou aférou. Jakpak on se ten předseda jmenoval... nebyl on to nakonec Miloš Zeman?

No a jak zvolit za prezidenta ČR i napodruhé Václava Havla nebo později Václava Klause, to by se mělo přednášet na politologických školách.

Ale proč neosvěžit paměť na doby novější? Bývalý tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří kdysi dávno rozeslal veřejný mail k jakési lékařské protestní akci. Někdo mi jej přeposlal a já se začetl: tak pozor, tenhle chlap umí podchytit naivitu a myšlení lidových mas, řekl jsem si. Ten půjde do politiky. On i ten jeho napůl japonský obličej je lidem sympatický. Když jsem pak s dotyčným čirou náhodou krátce mluvil, oslnil zvládnutím všech asertivních manipulačních technik. Ano, schopný vnutit jakýkoli názor.

A když si ještě připomeneme krátkou historii veverek, jak se říkalo Věcem veřejným, zalovili jsme si v kalných vodách nedávna, které se ovšem usazují u dna a navrch se skvěje stříbropěnná hladina Vltavy. Však na ty kalné povodňové vody z let 2002 a 2013 už lidé také zapomínají - a jaké tehdy byly hnusné a nebezpečné! A to je chyba, přátelé! Oboje je chyba: zapomínat na povodně i zapomínat na kalno kolem lidí, kteří nedávno byli či dosud jsou v politice!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář