Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předmět obdivu

28. 9. 2023

Teď nevím - mám to napsat jako malou povídečku nebo z tohoto námětu udělat nějaký publicistický útvar? Nechám se sám překvapit.

Lidstvo vyhynulo. Do měst se pomalu nastěhovala příroda. Do jeskyně, která bývala obrazárnou Louvre, přihopsala zvířátka. "Ti dvojnožci, kteří tu žili dřív, sem prý chodili velice často. Asi je tu něco vzácného!" Zvířátka nakonec stanula před obrazem Mony Lisy. "Žjová! Tak to je opravdu nádhera," povídá veverka. "To jo, to stálo za vidění," souhlasil zajíc: "Jaké to má neuvěřitelně rovné hrany! A je to zakryté tím největším kusem slídy, jaký jsem v životě viděl. Jaký je velký, tenký a rovný! To muselo být mimořádné štěstí, tohle nalézt!" "A jak to celé příjemně voní dřevem, olejem, a trošku jako ptačí vajíčka! Takhle jemňoučká a vyvážená vůně, to je opravdové umění!" Další zvířátka se přidala k diskusi: "Myslíte, že tohle našli dvojnožci? Nebo že to dokonce celé udělali?" "Ba ne, to musel udělat náš Stvořitel a dvojnožci to nanejvýš našli," věděl hned jelen. "Něco takového udělat, to by chtělo naprosto mimořádný talent a dvojnožci by něco takhle voňavého asi nedovedli." "Nemusel to být Stvořitel. Třeba to pochází od nějakého talentovaného našince a dvojnožci k tomu jen našli tu zázračně rovnou slídu." "Panečku, tak to by tedy byl talent - taková vůnička!"

----

Tak dost, ke konci už jsem ten nápad směřoval na sílu ke slovu "talent". Jde mi o jedno: běžně se říká "talent od pánaboha" a existenci talentovaných umělců a jejich uměleckých děl mnozí opravdu pokládají za důkaz existence Boží. Jenomže ona je to jen taková antropomorfizace Stvořitele. Pokud by Nejvyšší měl nějaké smysly, byly by podobně nedokonalé, jako ty lidské? Hleděl by se zalíbením na obrazy, které v UV nebo IR záření vypadají o dost jinak, než vnímáme my? Líbí se mu hudba i s těmi ultra- a infrazvuky, které některé nástroje neplánovaně vydávají? Například malý Mozart prý při poslechu vojenské kapely plakal, protože vnímal i veškeré pazvuky, jichž se muzikanti dopouštěli a kterých si běžný lid nedokázal povšimnout. Snad je to jenom historka, ale takhle nějak by asi Stvořitel vnímal díla pozemských talentů. A to se ještě neví, jak pohlíží na tvorbu takového Marcela Duchampse nebo Damiena Hirsta!

Připijme tedy na zdraví talentů matematických, vědeckých, truhlářských, šoférských a dalších takových, kde není o čem pochybovat. No dobrá, připijme tedy i na zdraví těch, kteří se živí sportovním, hereckým, hudebnickým, literárním nebo výtvarnickým řemeslem, a nejsou bez talentu. Ono jich zase mezi námi tak moc není. Mnohem méně, než jejich slavných, bohatých a populárních kolegů! Že by přece jen talent pocházel od...?

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář