Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polná leží v Česku

11. 8. 2023

Už je to dávno, co se odehrála vražda v Polné. Tehdy si všichni "vybrali" za pachatele mladého Žida, protože část indicií ukazovala na něj, ale hlavně proto, že on jako pachatel skvěle konvenoval obecné potřebě ostrakizovat jeho komunitu jakožto podezřelou a nežádoucí.

Hilsneriáda, ve Francii Dreyfusova aféra, v nacistickém Německu požár Reichstagu založený van der Lubbem...ono by se ještě dalo hledat a našlo by se. Kriminální skutky, které podnítily skupinovou nenávist vůči komunitě, z níž pachatel nebo jen podezřelý pocházel.

Sklon ke skupinové nenávisti vůči jiné skupině byl, jest a bude součástí psychické výbavy velké části lidských bytostí. Je to evolučně výhodná strategie nás, živočichů žijících v sociálně strukturovaných skupinách. Zapudit nebo pozabíjet jinou skupinu umožní udržet si teritorium s potravními zdroji, samicemi a s dalšími vymoženostmi. Snižuje to i koncentraci predátorů a parazitů - ti si samozřejmě libují, pokud v těsné blízkosti u sebe žijí dvě skupiny potravy namísto jedné. Tak vidíte, ona by se vlastně taková nenávist k jinému etniku měla podporovat, a ne zákonem zakazovat, no ne?

Sjednocení se pod praporem společné nenávisti vůči nějaké skupině, do níž nepatříme, vede i ke zmírnění ekonomické a sociální frustrace jedinců, kteří jsou takto frustrováni (já jsem dneska samé cizí slovo, omlouvám se). Takže vlastně psychohygiena. Neměla by nakonec taková skupinová nenávist být na lékařský předpis?

Dobrá, teď jeden nevyrovnaný testosteronový primitiv znásilnil a skoro zabil patnáctiletou dívku. A byl to Ukrajinec. Řekněme, že by nějaký hodně ujetý psychiatr předepsal velké skupině frustrovaných looserů skupinovou nenávist jakožto psychoterapii. Předepsal by nenávist...vůči komu? Vůči Ukrajincům obecně? Nebylo snad v případu postatnější, že šlo o nevyrovnaného štvance testosteronu? A kam až by lékařská rada doporučovala onu nenávist dovést? K vyvraždění všech Ukrajinců a Ukrajinek v ČR? K jejich deportaci zpět na Ukrajinu? A co takhle jenom vyvraždění nebo deportaci ukrajinských mužů? Nebo jen ukrajinských mladíků, kteří si nedovedou normálně "nabalit" vhodnou holku? No a pomohlo by to? V zemi, kde dochází ke 12000 znásilnění ročně? Stala by se naše země okamžitě oázou bezpečí všech žen?

Račte rekapitulovat: manželé Stodolovi, Ivan Roubal, neplnoletý vrah z Kmetiněvsi, ubodaná v zahradní chatce na Ústecku, obyvatelé frenštátského domu, jehož nájemník se naštval na celý svět...tolik nevinných obětí! Zvedla se tehdy vlna skupinové nenávisti? Vražda nigerijského konzula. Přijeli k nám tehdy Nigerijci zlynčovat pár bělochů? Třeba náhodou zrovna vás? Vyřešila nenávist někdy něco? U hyen a šimpanzů ano, teritorium zůstane vítězné skupině. A vy jste kdo - lidé nebo šimpanzi?

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář