Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pojďme si odplivnout

24. 3. 2022

Jak zpívá Jaromír Nohavica: "Dál se háže kamením a píská". Nebo v jiné písni: "Zatoulaný pes nevzal si ani kůrku chleba, kterou jsem mu dal." Vždyť je to bezcharakter, ten Nohavica! Nejdřív StB, teď Putinova medaile!

Jsme odchováni nálepkováním - Rumcajs je hodný, napravuje křivdy, zatímco Trautenberk je padouch, jak každý vidí. A v současnosti? Nejdříve byl vrchním padouchem Saddám Husein, pak Usáma bin Ládin, Muammar Kaddáfí, Kim Čon Un, pro naše sdělovací prostředky také Donald Trump, nyní tedy Putin a spolu s ním se svezl i Nohavica.

Místopřísežně tvrdím, že ve skutečnosti lidé nejsou takto černo-bíle hodnotitelní.

Nemohl bych ani dobře pracovat jako učitel, pokud bych žákům pouze přiděloval nálepky. Mohu říkat: "Dělá tohle, a takové chování je pro mne nepřijatelné", případně: "Neprojevuje tyhle vlastnosti potřebné pro studium". Ale nesmím se spokojit s nálepkou "Hulvát" nebo "Hlupák". Každé chování má nějakou motivaci a nějaký osobnostní původ a s tím jde někdy něco udělat. Pochopitelně jsou i nálepky typu "Nevidomý" nebo "Psychopat" a ty dotyčným nikdo neodpáře, ale ani takovéto nálepky nemusejí mnoho znamenat (kdysi jsem byl dokonce v porotě fotosoutěže! pro slabozraké) a nevysvětlují veškeré pohnutky chování. Víme, jak se takový Trautenberk choval k jiným lidem, než ke sloužícím? Zda jeho panství prosperovalo? Vážně nikdy neudělal nic dobrého? A co takový Putin? Že pohrdá konvencemi, zákony a svými odpůrci, to je nabíledni. Ale co je za tím? Prostá nálepka Padouch je nám málo platná a nepomůže nám rozkrýt jeho politické záměry, naopak nám je zamlžuje a to nám může být nebezpečné. Detektivky, ve kterých je vrahem prostě nějaký utajený šílený psychopat, považuji za nevěrohodnou slabotu a neschopnost autora.

Nohavica se tedy zařadil do tisícovky držitelů Puškinovy medaile. Medaile, kvůli které se určitě nezboří svět a jejíž význam není třeba přeceňovat. Zařadil se například po bok barona Falz-Feina, kterého jsem kdysi poznal na jeho přednášce a který rozhodně nepůsobil jako zarytý rusofil a putinovec. Nejspíše je náš slezský bard jeho skorocarskému veličenstvu dokonale ukradený a neznámý, vodku spolu ti dva asi nepili.

Nohavica se zařadil mezi umělce-problémáře. Vedle básníka Viktora Dyka, sympatizanta nacionalistické Vlajky, vedle Vítězslava Nezvala a jeho ódy na Stalina, vedle početného šiku umělců využitých StB, z nichž někteří poslední dobou dostali i české státní vyznamenání. Takže nevím jak vy, ale já si alba Divné století nebo Tři čuníci budu beze studu klidně pouštět dál. A nepřestanu mít rád ani Vladimira Vysockého. Vážení bijci závadných osobností, jakže to ukrajinští obránci ostrova odpověděli na výzvu ke kapitulaci?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář