Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nějak to dopadlo

26. 5. 2024

Píšu tenhle článek v době, kdy se ještě v "kyslíkové aréně" hraje. Nechce se mi čekat na konec zápasu Česko versus Švýcarsko, píšu sem jen pár postřehů.

Aréna

Už se nestavějí stadiony, ale arény. Na stadionech celého světa se v uplynulých desetiletích odehrávaly sportovní zápasy i kulturní akce (na tom v Olympii jsem si kdysi z hecu zaběhl olympijskou míli), pouze v Santiagu de Chile se tam za Pinocheta děly věci neblahé. Zato arény mi evokují výhradně starořímské gladiátorské zápasy a pach krve (já vím, trapné klišé, vlastně jsem nikdy "pach krve" necítil - vy ano?). Když už vyšlo z módy slovo stadion, nešlo použít třeba starořecké slovo "amfiteátr"?

Zrcadlo, zrcadlo...

Nejde mi o to, koho označí zrcadlo za nejkrásnější bytost (podle Ivana Mládka řeklo zrcadlo královně "Sněhurka je krásnější, ty držtičko"), ale potkal jsem v metru pár slečen, které se evidentně líčily před zrcadlem. Proto měli na tvářích českou vlaječku namalovanou z pohledu diváka modrým klínem vpravo. A nebo byly jen nevzdělané...

Fiktivní rozhovor

"Dobrý den, vidím, že na sobě máte český dres. Jak často jej nosíte?" ptám se jako já. "Ten si oblékám už od začátku šampionátu na každý zápas." "Ten je památeční, prošel se mnou každé mistrovství světa za posledních pět let." "Ten jsem si koupil hned druhý den, co bylo jasné, že hrajeme finále." Tak takovéhle odpovědi bych ve svých fiktivních rozhovorech mohl dostávat, kdybych se ptal fanoušků na Staroměstském náměstí. Obávám se jen, že ta poslední odpověď by svou četností ty předchozí dvě drtivě převálcovala.

Tak zase za rok

Z dětství pamatuji jména: Nedomanský (vážně to bylo úplně první slovo, které jsem kdy v životě sám od sebe napsal!), Hlinka, Pospíšil, bratři Holíkové, Dzurilla, Holeček... Tihle pánové hráli dlouho a pořád byli dobří. Co bude za rok s touhle naší letošní reprezentací? Stanou se z nich také pánové, co hrají dlouho a jsou dobří? I bez bouřících pražských tribun? Čert ví...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář