Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na rozloučenou

21. 1. 2020

Jeho osoba nešla přehlédnout, natož pak ignorovat. Řeč je o panu Kuberovi.

Pocházím z Teplic a třebaže všudypřítomnou špínu a opakovaný smog jsem jako každý s radostí oželel, Teplice po Listopadu se mi přestaly líbit. Duch starého průmyslového města z výraznou lázeňskou částí je pryč. Takže jakmile jsem slyšel o smrti exprimátora Kubery, chystal jsem si sice vlídný, ale přece jen odsuzující článek tepající nešvary jeho primátorství. Skoro jsem si připadal jako ten hospodský v Menzelově "Střediskové vesničce", který panu doktorovi čte z papírku jeden svůj neduh za druhým.

Jenomže jsem si začal své dojmy ověřovat na internetu a zjistil jsem, že už o Teplicích skoro nic nevím.

Pan Kubera si po svém nástupu do funkce teplického primátora vysloužil přezdívku Pavel Fontanovič. Nechal zprovoznit a tu a tam i postavit teplické fontány. Dnes se ukazuje, že kromě jedné nové, která je fakt divná a na nepatřičném místě, ty fontány fungují a krášlí.

Dalším bodem byl prodej veškerých domů v majetku města. Zmizela šance na obecní sociální byty a nevím, jestli dnes Teplice nějakými opět disponují. Věřím, že ano - kde jinde než tam by byly zapotřebí.

Zmizela kaplička vystavěná kdysi pro cara Petra Velikého, kterou dokonce i komunisté ušetřili před zkázou, když kvůli ní malinko poodsunuli rozestavěnou novou silnici.

Zmizela obě koupaliště i budova veřejných lázní, nově postavené aquacentrum bylo před časem zavřeno. No jo, ale aquacentrum je už opět otevřené. Jedno koupaliště zaniklo kvůli nedostatku vody a místo něj je komplex fotbalových hřišť pro mládež a skateparku, druhé se v dohledné době začne stavět.

Zmizel zimní stadion. Jenže ani jsem netušil, že na jiném místě už pár let stojí nový.

Hrad Doubravka je v dobrém stavu a jezdí tam turistický vláček. Botanická zahrada prošla velkou modernizací skleníků. Zanikl operetní soubor teplického divadla, ale Severočeská filharmonie "jede" dál a divadlo nabízí dostatek kulturních akcí. Absolventi středních škol, zdá se, nejsou špatní. Fotbalové mužstvo - no jo, ale drží se. Zámecké parky jsou v dobrém stavu, byť některá loubí zde působí trochu jako pěst na oko. Odvoz odpadků je zdarma, MHD dopravně zvládá široké okolí.

Zkrátka z éry primátora Kubery vyšly Teplice nakonec dobře, zůstalo tu mnohem více pozitivního, než se mi jakožto "dinosaurovi" zdálo. Vážení pokračovatelé pana exprimátora, nabízím vám pár námětů:

Vážně ve městě s takovou židovskou tradicí nebude synagoga, když mešita už vznikla?

Zkuste vrátit smysl a užitek některým velkým budovám: bývalá kavárna Concordia je uvnitř architektonicky velmi cenná; nádraží zřejmě kdysi bylo využívané celé, ne jako teď; bývalá prodejna Gastronom byla vzorovou ukázkou socialistické architektury - dnes se retro vrací do módy; to divadlo by přece jen mohlo být využíváno lépe; co s tím monstrózním hotelem na Panorámě nebo s bývalou poliklinikou?

Pomozte okolním městům (Duchcov, Dubí, Krupka), aby se stala oblíbenějšími cíli turistických výletů teplických lázeňských hostů.

Nahonem a lacino vybudované domy z devadesátých let už brzy začnou dosluhovat.

Nešla by nějak zatraktivnit Letná? Je dostatečně propagovaná hvězdárna a planetárium?

A tak dále. Konec konců, však vy víte, co už pan Kubera nestačil.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář