Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mít psa

8. 1. 2023

Obvykle říkáme "mám psa", asi jako "mám ledničku" nebo "mám cibulákovou soupravu". Situaci by ale lépe vystihovala věta "starám se o psa" nebo "žiju se svým psem".

Nedávno jsem četl článek s argumenty, proč si pořídit psa. Dodá vám dobrou náladu, postará se o řád vašich dnů, přiměje vás k pravidelnému pohybu... podobných argumentů se tam objevilo dost. Napadla mě při četbě jedna otázka: co z toho má ten pes? Neměly by ty argumenty znít jinak? Například: budu užitečný pro jednoho živého tvora, naučím se vciťovat do jiné bytosti, smířím se s tím, že tady není všechno jen pro mě, že i já mám vůči někomu povinnosti...

Pokud si pořídím psa, získám určité benefity pro sebe, převezmu nějaké povinnosti vůči tomu psovi, ale také povinnosti vůči okolí. Je na mě, abych vychoval psa nekonfliktního, neagresivního, zvladatelného, čistotného. Někdo možná dokonce zvolí canisterapeutický výcvik a jde se psem pomáhat.

Ještě jedno poznání: pokud mě zítra skolí infarkt nebo rozjetý náklaďák, pes bude žít dál a dostane se k jiným majitelům. Tam se bude mít jinak, než se mnou. V něčem hůř, v něčem stejně a něčem líp. No vážně, v něčem určitě stejně nebo líp! Pokud nenatrefí na patologické či sobecké lidi, během pár týdnů až měsíců se srovná. Ostatně, kdo někdy pozoroval tlupy toulavých psů třeba v Řecku, ten ví, že ti psi na tom zdravotně a výživově nejsou kdovíjak skvěle, ale jinak jim nic nechybí. Žijí si svůj psí život mezi ostatními psy, kteří vypadají, voní a chovají se jako psi. Jsou pro ně čitelnější než lidé, dávají jim šanci jednou možná vést vlastní smečku.

K předchozím řádkům mne přivedla nedávná kauza matky, která raději zabila své dítě, než aby je svěřila do péče jeho otce. Vrchol sobectví - mít dítě asi tak, jako mít pračku nebo vysavač, a při rozvodu raději pračku rozbít, než aby ji dostal manžel. Myslím, že pokud by v téhle rodině byl i pes, vzala by si jej ona paní na poslední výlet do hor s sebou. Lidické děti, Wintonovy děti a další přišly o oba rodiče, ale nepřišly o šanci nějak se s dalším životem poprat a najít si své místo na světě. V něčem se jim určitě žilo hůř, v něčem stejně a něčem líp než s původními rodiči, jen není šance jakkoli zjistit, co by bylo, kdyby vše bylo jinak. Kupodivu pro mnoho diskutujících byl celý případ výsledkem krutosti soudů a veliké mateřské lásky. Pravé a nezištné mateřské lásky?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

naši psi nebo kočky

(Jarca, 29. 1. 2023 23:07)

A víte za co je platíme? No přece za to, že nás mají rádi.