Jdi na obsah Jdi na menu
 


Metaobsah

12. 5. 2021

Metaobsah neboli "co je za tím" - to je obsahem komentářů. Zpráva je jedna věc, komentář druhá. Hned ale musíme upřesňovat: obsahem komentáře ve skutečnosti bývá jen "co by mohlo být za tím". Komentář je úvaha vycházející z autorova pohledu na svět, na základě něhož dotyčný nahlíží na onu zprávu. Tento text je komentářem ke komentářům.

Představme si, že by třeba skauti uspořádali pietu za zemřelé na covid: zapálili by za každého zemřelého jednu svíčku. Nebo by tutéž akci uspořádal nějaký fotbalový klub (třeba Bohemians), katolická církev, rybářský svaz, obyvatelé všech domovů seniorů...

V naší kultuře je vcelku běžné zapalovat za mrtvé svíčky. Svíčky na hrobech plápolají všude po celý rok, o Dušičkách se po republice rozsvěcí násobně více světýlek, než oněch 30 000 na Hradě. A co se týče vkusnosti plastových kelímků - na Olšanských hřitovech na hrobech tzv. "světských" vídám svíčky s obrázky (nebo ve tvaru) andělíčků nebo Panen Marií takové kvality, že Mickey Mouse je proti nim uměleckým skvostem.

Takže zpráva o tom, že na pražském Hradě bylo onehdá zapáleno cca 30 000 svíček jako pieta za zemřelé na covid, by měla projít tiskem bez mimořádného ohlasu. To by ovšem nesměl iniciovat celou akci náš prezident.

I vyrojily se komentáře o nevkusnosti kelímků (připojuji se), nabubřelosti celé akce... Lid měl o čem debatovat. Jak už jsem napsal v úvodu: byl by kolem akce a kolem plastových kelímků takový humbuk, kdyby ji pořádali třeba rybáři nebo skauti? Zpráva samotná se týkala akce spíše pozitivně vyznívající, komentáře se vesměs pohybovaly v rovině negativní.

Prezident Zeman je bezesporu člověk vzdělaný, s machiavellistickou sociální inteligencí. Že by si nedokázal předem domyslet, jaké ohlasy jeho akce vzbudí? Nebo že by mu to bylo dokonale jedno či se na to dokonce poťouchle těšil? Proč, propánakrále, takováhle akce právě na Hradě a právě teď, když se ohledně pandemie nic zvláštního neděje? Ani neskončila, ani se nevzmáhá k protiútoku. Prostě jen tak je. Tak proč ty svíčky? A proč proslov, že si za průšvihy s covidem zčásti můžeme sami (plně podepisuji) a že snad na podzim další vlna nepřijde (já bych na tom optimismu ubral - nelze neobdivovat, co všechno viry dokážou)? Proč teď a takovouto formou?

Třeba chtěl pan prezident jenom vypustit průzkumnou sondu ohledně nálady ve společnosti a v politických kruzích. Dobrá, sonda zjistila setrvalý stav všech nálad. Ale proč teď?

Možná to byl manévr srovnatelný s tím, když čejka předstírá zlomené křídlo a tak odvádí predátora od svého hnízda. Od čeho by nyní mohl chtít první muž ve státě odvést pozornost? Od vrbětické kauzy? Od vlády, o které jsem před časem v souladu s jedním dávným výrokem napsal, že je taková, jakou si zasloužíme?

Je i jiná možnost: prezident Masaryk byl už v době své poslední volby nepříliš duševně čilý, prezident Svoboda jakbysmet, a o prezidentu Háchovi škoda slov. Může se stát, že všechny moje úvahy "co je za tím" lze vyřešit slovy "Nic, vůbec nic"?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář