Jdi na obsah Jdi na menu
 


Magie versus mystika v nás

Velikonoce jsou podivuhodné svátky, ve kterých se snoubí prastaré magické myšlení (polévání vodou, šlehání, barvení a darování vajec) se složitými příběhy křesťanské a židovské mystiky.

Paleolit, neboli starší doba kamenná, vynalezl magii - přesněji řečeno magické myšlení. Pohřbím mrtvého takhle a on mi nebude škodit. Sním tuhle bylinu a nepřítel mě nezabije. Namaluju zubra = ulovím zubra. Svět je jednoduchý - za všechno mohou duchové a já si je jednoduchým způsobem můžu naklonit. Magii může provozovat každý.

Také pověry jsou magické povahy. Černá kočka přes cestu = smůla. Vidím kominíka, chytnu se za knoflík a mám štěstí.

Pověrčivá mohou být i zvířata, tvrdil etolog Konrad Lorenz a doložil příkladem. Choval doma ochočenou husu, která volně běhala i po schodech. Jednou byla právě na třetím schodu a něčeho se příšerně lekla. Od té doby při každé cestě po schodech ten třetí přeskočila. Jak je vidět, k magii pověr stačí IQ husy; zdá se, že i u lidí.

Už koncem mladší doby kamenné se ale začala rozvíjet mystika. Jiný způsob chápání světa. Svět je komplikovaný, jednoduché univerzální odpovědi neexistují. Chce to dlouhá studia, zasvěcení pod vedením odborníků, a člověk se sám stane odborníkem na vykládání světa. Šamanem, knězem. Zdaleka ne každý to dokáže. Z mystiky povstala alchymie, náboženství i současná věda. I škola v Bradavicích ve skutečnosti nevycházela z principů magie, ale mystiky. Tak, jako kterákoli jiná škola.

Věda má hodně společného s mystikou, ale mystické myšlení jde v posledních desetiletích do kopru. V médiích ještě nacházíme rozhovory s vědci. Ale vědci v televizích a magazínech jsou uváděni nikoli přívlastkem "jeden z nejlepších" nebo "mezinárodně uznávaný", nýbrž přívlastkem "známý". Václav Cílek je známý geolog, Jiří Grygar je známý astronom, a tak dále. Už to slovo "známý" je špatné, ale oni známí odborníci jsou navíc médii často zváni, aby se vyslovovali nikoli ke svému oboru, ale k vaření, politice nebo k partnerským vztahům. Jeden sexuolog, tedy lékař, který skládal Hippokratovu přísahu, dokonce doporučuje v reklamách nefungující potravinové doplňky. Mystika šestiletého lékařského studia nebyla pro TV rozhodující, stačí magie bílého pláště.

Na základní škole jsme v televizních zprávách jednou slyšeli, že v tehdejším západním Německu ještě tolik a tolik procent lidí věří na čarodějnice. Přišlo nám to tehdy nesmírně komické. A heleme se, ono už je to hezkých pár let i u nás! V těch obskurnějších televizích si po nocích přivydělávají kartářky a vědmy, existují specializované čarodějnické obchody a různé ezoterické veletrhy.

Jednou jsem podlehl zvědavosti a v ezoterickém obchůdku se zastavil. Nabízeli mimo jiné elektronický rušič geopatogenních zón. Víte, jak se paní ezoterička tvářila, když jsem se pídil po záručním listu a podmínkách případné reklamace? I solné lampy tam měli. Povrch takové lampy zahřeje instalovaná žárovička určená do lednic na nějakých 26°C (můj odhad) a přitom to zřejmě stačí na sublimaci nezanedbatelného množství chloridu sodného. Ptal jsem se prodávajících, jestli někdo testoval, o kolik miligramů či dokonce gramů bude lampa po roce používání lehčí. Nevěděli. Ale můj nápad prostě místo koupě lampy nasypat na radiátor hrst soli prý nebude fungovat (rád věřím). Ta lampa prý je ze speciální horské soli.

Magické vnímání světa plné jednoduchých rad, to slaví triumfy. Vem si tuhle tabletku a hned tě přestane bolet hlava. Půjč si u nás a splň si svůj sen. Prostě to zařídíme. Za všechno můžou komunisti. Za všechno může Babiš. Pořiď si tuhle věc, támhletu věc, a budeš šťastný. Zavedl bych zákaz (doplňte sami) a byl by pořádek. Zrušil bych (doplňte sami) a byl by pořádek. Ano, magie vládne hospodským i parlamentním úvahám stejným dílem, mystika zasvěcených odborníků tam nemá co pohledávat.

Žít v magickém světě je příjemné...až do střetu s realitou. Nebo až do doby, kdy si někdo opatří vaši woodoo panenku a...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dobrý, ale,

(lapis, 24. 4. 2019 6:02)

čekal bych nějaký razantnější názor, něco jak, budiž ti přáno a dáno, aby víra tvá tě přenesla, kam si přeješ, třeba i do úplného zdraví. Jedna známá se při čekání na šálinu modlila, aby šalina přijela a ona vždycky přijela, z toho vidíte, že takové modlení k šalinám je k nezaplacení.

Re: Dobrý, ale,

(z.roller, 24. 4. 2019 8:05)

Jistě, důležité je modlit se až do jejího příjezdu, pak to funguje