Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidstvo

Lidstvo by mělo s tím klimatem něco dělat.

Donald Trump. Greta Thunberg. Elon Musk. Ester Ledecká. Marta Semelová. Tomáš Klus. Tomio Okamura. Ivan Bartoš. Jana Uriel Kratochvílová. Vladimír Putin. Vladimír Mišík. Marta Issová. Kim Čong-un. Jiří Kajínek. 

Masajové. Tamilci. Sinhálci. Hutuové. Tutsiové. Maorové. Janomamové. Rusové. Ukrajinci. Arméni. Kurdové. Malťané. Němci. Všechny kmeny z Nové Guineje, ze Sahary, z okolí severního polárního kruhu.

Středoškoláci, kteří neumějí trojčlenku, kteří neznají vyjmenovaná slova. Středoškoláci, kteří mají vlastní vědecké a podnikatelské projekty. Sportovci. Narkomani. Pejskaři, kteří neuklízejí. Pejskaři, kteří uklízejí. Cyklisti. Invalidi. Motorkáři. Myslivci. Vykradači aut. Policisté. Křesťané. Muslimové. Židé. Obyvatelé slumů. Obyvatelé Manhattanu. Prostitutky. Chovatelé dobytka. Chovatelé lososů. Pěstitelé cukrové třtiny. Pěstitelé rýže. Lidé kolem naftových vrtů. Astronomové. Astrologové. Ženy a děti živící se tříděním odpadů na skládkách v Bangladéši.

Vážně máme věřit v lidstvo jako v celek, který zavinil globální změnu klimatu a také se dohodne na její nápravě? Lidstvo jako celek prokazatelně vzniklo evolucí a nikdy nepřestalo být biologickým druhem. Stavět se do role ničitele i spasitele světa je bláhová domýšlivost. Zdá se mi to podobně pošetilé, jako pokoušet se celosvětově zvládnout vodstvo, aby už nikdy a nikde nebyly povodně ani sucha. Lidstvo je totiž podobný živel jako voda a ne jednotný soubor jedinců usilujících o jedno a totéž. Úspory, lokální vylepšení - samozřejmě. Ale chtít měnit celou planetu? To se dřív přestanou škorpit cyklisté s chodci a automobilisty a sparťané se obejmou se slávisty. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář