Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kouzlo starých novin

1. 1. 2018

Jak ono to vlastně bylo? Půlka národa fandila Schwarzenbergovi, půlka Zemanovi. A bylo to skoro "o hubu" prozradit své sympatie před těmi z druhé půlky národa.

Popravdě - jsem zvědavý. Jsem zvědavý, jestli i letos bude volba hlavy státu náš národ podobně rozdělovat. Obávám se, že nikoliv. Většina "protizemavovských" kandidátů má voličskou podporu podobnou té u Táni Fischerové, Vladimíra Franze nebo Jiřího Dienstbiera z minulé volby (vzpomínáte? i tihle lidé tehdy kandidovali). A tak se obávám, že my voliči, znaveni břemenem demokracie, vhodíme do uren hlasy tomu, koho už známe. A budeme to mít za sebou, budeme už vědět, na čem jsme a proti komu budeme v následujících letech brblat.

Ve druhém kole se pak proti sobě postaví dva tábory voličů: "Než tohohle, to radši zlatej Zeman" a "Hlavně ne Zemana". Do tří let po vášních z voleb ani pes neštěkne.

Rád si v knihovně půjčuji výbory ze starých fejetonů zajímavých autorů - Neff, Steigervald, Komárek, Horáček, Doležal, Šustrová a další. To vám je zajímavé čtení! Provokuje totiž k mírně nostalgickým komentářům typu: "Vážně tohle byla tehdy taková aféra?", "No jo, nakonec se nic tak strašného nestalo", "Teda, ještěže jsme tehdy nezvolili XY".

Zkrátka sdělovací prostředky nám vsugerovávají, co je důležitá událost a co ne. A až náležitý odstup ukáže, že to většinou byla jen nepodstatná lapálie, kterou někdy s odstupem hodnotíme neprosto opačně než tehdy, kdy dotyčná událost plnila stránky tisku.

Švejk nikdy neřekl "To chce klid", ale zmíněné heslo jakožto stanovisko ke žhavým mediálním kauzám vůbec není špatné.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář