Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kolik je hodin?

20. 8. 2023

Něco se stalo. Zatímco ve filmu si kdysi snaživý Hujer řídil hodinky podle rádia, dnes by možná měl problémy.

Pomiňme fakt, že mnohé instituce i jedinci prostě seřizují hodiny podle oka, pokud vůbec. Střídání letního a normálního času se leckde neřeší. Zaujaly mne hodiny nad řidičem v jednom autobusu: ukazovaly o dvadvacet minut víc, než doopravdu bylo. Uznejte, že to už chce talent, takhle je seřídit.

Léčím se v lázních, hodinky nenosím, abych je nemusel každou chvíli sundavat, takže se řídím hlavně svým cestovním budíčkem na pokoji, který ukazuje, kolik doopravdy je, plus mínus vteřinka dvě, alespoň se o to snažím. Podle něj jsem vyrazil z pokoje ve třicet pět, sešel po schodech dvě patra a nástěnné hodiny tam ukazovaly rovných třicet. Páni, cestování v čase? No jo, ale mají lázeňští pracovníci čas stejný jako já, nebo shodný s tím na chodbách? Když podle mého času přijdu na masáž s minutovým zpožděním, vezmou to tak, že jsem přišel o čtyři minuty dříve, nebo mi vynadají?

Ve skutečnosti je to s hodinami a časem ještě složitější. Taková televize. Máme v bytě dva televizory, rozvod signálu kabelem. K jednomu televizoru vede kabel kratší, ke druhému ve vedlejší místnosti delší. A když se stane, že máme na obou přístrojích puštěný stejný program, jeden z nich vysílá s malou, snad půlvteřinovou prodlevou. A teď co? Když se na tom rychlejším ozve časový signál, je to přesný čas a ten přístroj s delším kabelem "nám jde pozdě"? A co kdybychom ten první televizor napojili na ještě kratší kabel, hlásal by ještě přesnější čas? Sděluje vůbec alespoň jeden televizor na světě napojený na kabel přesný čas? Ostatně když sleduji přímý přenos něčeho po internetu a totéž je puštěné i na televizoru, také se oba "přímé" přenosy časově drobátko liší. Navíc v okamžiku, kdy vidím na obrazovce borce probíhat cílovou páskou, je určitě na místě samém už nějakou tu vteřinu po závodě.

Protože se topíme v penězích, mám u postele hned dva budíky. Jeden je napájený ze sítě a slouží nám spíše jako taková noční pidilampička. Druhý je můj milovaný na monočlánek a už se mnou projel kus světa. Jednou nastaly nějaké opakované problémy v elektrárně a ten na 220V se viditelně zpozdil. Představte si, kdybych nevstával podle toho bateriového!

Jo, jo. Když se blíží konec vyučovací hodiny, mnozí žáci - ne, napíšu raději "někteří ojedinělí žáci", aby na mě nepřišla kontrola - už hlásí: "Teď právě zazvoní!" a rozcházejí se s realitou o vteřiny. Ani moje hodinky nebývají v přesném souladu se školním zvonkem. Tolik lidí, tolik hodinek! Které z nich jdou úplně přesně? Milí žáci, přece ty moje!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář