Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jako rádio

21. 8. 2018

Jeden známý umělec vzpomínal, jak v padesátých letech soused sehnal první televizi. Bedýnku s velkým reproduktorem a mrňavou černobílou obrazovkou. Soused sezval příbuzenstvo i okolní domácnosti, a mezi vysíláním se zeptal: "Tak babičko, tohle je televizor. Jak se vám to líbí?" Načež seniorka spokojeně odvětila: "Ale jó. Když zavřu oči, je to skoro tak hezké, jako rádio."

A změnilo se snad něco? Jen sledujte zpravodajské relace na jakémkoli kanále (to je oficiální termín, to není ohodnocení kvality):

Tváře moderátorů máte za chvíli okoukané, nějaké upřímné emoce z nich nevyčtete. Zpovídaní hosté jsou zajímavější - říkáme si "tak takhle ona vypadá" nebo "ten zestárnul", u obzvláště nezajímavých hostů "teda, co ta má na sobě". Často se ovšem objeví jen fotka a rozhovor je veden telefonicky. No řekněte - je na tohle nutná televize, nebo by stačilo rádio?

A teď koření zpráv: reportáže:

Někdy se přejímají agenturní šoty, jindy do terénu vyráží štáb. Agenturní materiály jsou drahé, proto se nakupují co nejkratší a během podkreslujícího povídání (no vidíte, ona to vlastně ani žádná reportáž není) proběhnou třeba i třikrát. Práce štábu v terénu je také drahá. Proto je reportáž odvysílána a druhý den moderátor oznámí: "Včera jsme vám říkali o nehodě, blablabla. Je něco nového?" No a zatímco zní telefonující hlas: "Zatím není nic nového, ale blablabla," běží na obrazovce ty záběry ze včerejška. Navíc na oněch záběrech je stejně jen místo nehody, kde policisté něco měří na silnici, odlétá vrtulník a svědek říká: "Tedy to byla rána! Jel jako blázen!" No řekněte - je na tohle nutná televize, nebo by stačilo rádio?

Kuriozitou jsou takzvané ilustrační záběry. Nedávno nejmenovaná televize točila reportáž o dvou utonulých klucích a končila ji záběrem (ilustračním) dvou opuštěných nafukovacích kruhů na hladině. A už tu byly komentáře: "To ti blbci neviděli ty prázdné kruhy, že hledali kluky nejdřív na souši?" Neviděli. V době nehody na hladině tyto, ani žádné jiné opuštěné kruhy nebyly.

Roztomilé jsou zprávy o všelijakých epidemiích. Hlas někoho neviditelného něco říká a na obrazovce běží záběry na kašlající dítě, doktorskou ruku s injekcí, mámu podávající teploměr atd., to vše tak třikrát za sebou.

Samostatnou kapitolou jsou hrané rekonstrukce. Nezřetelné černobílé postavy se zpomaleným pohybem vzájemně rdousí a bodají nožem, nebo se potácejí a padají na ulici. Páni, kdo jsou ti lidé? Jsou to herci nebo někdo z komparzu? Kolik za to berou? A kolik to stojí tu televizi a proč se na to vůbec máme dívat? No řekněte - je na tohle nutná televize, nebo by stačilo rádio?

Občas běží v televizi opravdu zásadní záběry. Rakety dopadající na město zahalené dýmem. Dav Palestinců nesoucí zastřelené dítě. Až pak se z jiných a důvěryhodnějších zdrojů dozvídáme, že dopad raket byl ilustrační, neb pocházel z jiné doby a jiného státu. A že zastřelené dítě spolu s příbuznými se už objevilo zastřelené v jinou dobu na jiných záběrech a že tedy asi až tak moc zastřelené nebylo. Naštěstí záběr na výjimečný vrh sedmi štěňat čivavy obvykle opravdu ukazuje sedm štěňat čivavy. No řekněte - je na tohle nutná televize, nebo by stačilo rádio?

Je důležité být informován. Nepídit se po informacích sám. Být informován. Trpný rod slovesa. A když je to barevné a hýbe se to, tím lépe. Pro koho je vlastně užitečné, abychom byli informováni (rod trpný), namísto toho, abychom se informovali (rod činný)?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář