Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vycvičit psa (Školství 2.díl)

3. 4. 2018

Máte psa a chcete z něj vycvičit třeba stopaře, sportovce nebo záchranáře, aby začal být pro ostatní lidi užitečný? Měli byste jít na odborně vedený cvičák. Pozor, můžete narazit. Pokud váš pes nepřiběhne na zavolání, nevydrží sedět na místě a ignoruje povel "NESMÍŠ", zkrátka pokud není vychovaný, na cvičák vás s ním nepustí, nebo nezačnou s výcvikem dokud jej (třeba i s odbornou pomocí) nevychováte.

Tohle že je článek o školství? No ano, je.

Dítě posíláme do školy, aby získalo vědomosti, dovednosti a návyky pro následný občanský a pracovní život. Aby konečně začalo být pro ostatní lidi užitečné. Už chápete analogii se cvičákem?

A teď ten rozdíl. Nikdo si nedovolí říci rodičům: "Vaše dítě jste nevychovali, nevezmeme je do školy. Vychovejte je, naučte základním společenským návykům, a pak přijďte."

Nevychovaný pes obtěžuje celý cvičák a ruší výcvik, nevychované dítě ruší výuku celé třídy. Pobyt na cvičáku si majitelé platí, ve vlastním zájmu se řídí danými pravidly a za to očekávají profesionální výsledky výcviku. Pobyt dítěte ve škole rodiče neplatí (tedy platí pouze jeho část ze svých daní - a z těch ještě mají kvůli výchově dítěte úlevu). Podřizování se požadavkům školy? A kdo by to dokázal opravdu vymoci? Kdo by dokázal vysvětlit rodičům, že bez spolupráce se školou nemohou být peníze z jejich daní (ani z daní zbytku národa) využity na sto procent? Očekávání profesionálních výsledků vzdělání? To ano, to se od školy očekává vždy.

Co s tím? Zase někdy příště...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář