Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se lépe chovat ke kaprům

16. 12. 2022

Naše kádě s kapry jsou cizinci i mnoha tuzemci vnímány jako středověk. A pak to klepnutí paličkou a zaříznutí do žaber! Nešlo by to humánněji?

Chovné kapří rybníky jsou zahnojené přerybněné koncentráky závislé na tunách krmných granulí a na letním okysličování. Nedobrovolný přesun vylovených ryb kapřím tobogánem do kádí přepravních náklaďáků je také docela chuťovka. Pak hromadné sádkování spojené s hladověním. Zvláštní, že kapři ulovení v řekách, kam v přírodě patří, se nemusejí sádkovat a chutnají dobře. Následuje další přesun do kádí u prodejců - do vody z hydrantu, tudíž pitné, chlorované.

Leč lidé zpravidla kritizují až ty poslední vteřiny kapřího života. Přitom právě ty jsou legislativně detailně ošetřené. Kapr nesmí být zvedán za skřele, natožpak držen tlakem na oči, což se dříve dělo. Kapr musí být nejprve omráčen a pak neprodleně usmrcen vykrvením od žaber nebo přetnutím míchy za hlavou.

Aktivisté, co navrhujete, kromě zákazu konzumace kaprů? Já navrhuji několik řešení:

Poučení z přírody: Pojďme usmrcovat kapry jako vydra. Ta rybu chytí to drápů a v tlamě vytáhne na břeh. Několika hryzanci přeruší páteř (bez omráčení) a začne hodovat buď na mozku, nebo na nejjemnějším masíčku z boků. Nebo pojďme usmrcovat kapry jako sumec. Otevřením huby do ní nasaje kapra, trochu mu upraví fasádu čelistmi a spolkne. Že je kapr ještě živý? V žaludku brzy nebude.

Poučení z moře: Pojďme vyrábět něco jako pojízdné kapří masokombináty. Na moři také ryby vytáhnou v síti, usmrtí (neptáme se jak), rovnou naporcují a zamrazí. Pryč by byla sezónnost výlovů, v rybníce by se prostě před výlovem pár týdnů nekrmilo, aby vzniklo něco jako sádky. Jenom odpad místo vypouštění do moře bychom vozili na výrobu krmné moučky. Jiného než zmrazeného nebo chlazeného vykuchaného a baleného kapra byste prostě nekoupili - no a? V jakém stavu kupujete kuřata?

Poučení u kořenů: Od nejnižšího zákonem daného věku umožnit každému složit rybářské zkoušky a vydávat omezené povolenky. Mladý i nemladý muž by se při tom naučil rozumět přírodě, naučil by se, že bez úsilí a dovednosti se nic pořádného získat nedá, a zabití vlastního úlovku by pak bylo jakýmsi přechodovým rituálem, zároveň i prvkem kurzu přežití v současné nelehké době.

Případně nový, ryze humánní způsob zabíjení kaprů u pouličních prodejců: kulka do týlu. Nebo to snad není typicky lidský způsob usmrcování?