Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak je to krásné

20. 3. 2023

Jak je to krásné, žít s HIV! Aneb kampaň, která střelila vedle.

20230306_144516.jpg

Myslím si, že text klidně mohl znít i takto: "Už nevím, jestli za to mohla moje sexuální nevázanost nebo nitrožilní aplikace drog, oboje jsem provozovala, ale žiju s HIV. I tak mohu mít děti a vychovat z nich slušné a zodpovědné občany. Mám na to svaté právo. Mám k tomu všechny předpoklady."

Táž neziskovka vydala ještě dva další plakáty. Jeden sděluje, že i s HIV může nakažený mít sexuálního partnera, druhý, že i s HIV se postižený může dožít vysokého věku.

Komentář: "Žiju s HIV a i tak mohu mít sexuálního partnera. Klidně i několik denně." A také: "Díky nitrožilní aplikaci drog žiju s HIV a i tak se mohu dožít vysokého věku. Ještě dlouho mi budete hradit léčbu!"

----------------------------------

HIV není legrace a AIDS už vůbec ne. Jak si pořídit HIV? Nejlepší je sdílená jehla s perníkem nebo herákem, ale nějaký ten nechráněný sex také není k zahození, zejména je-li pěkně divoký a častý. Ale občas se prý zadaří už napoprvé a třeba i současně se ztrátou panenství či panictví - a jak k tomu ti nešťastníci přijdou? Může být, asi stejně jako může být hlavní výhra ve sportce. Čili: získání HIV lze přirovnat za obdobu získání typicky kuřáckých, obžíračských nebo pijanských chorob. Akorát že rakovinu plic můžete ulovit i jako nekuřák, zatímco HIV je vždy spojen s výše citovanými aktivitami.

Jestliže kuřáky naše zdravotnictví nenechá napospas astmatu či rakovině, a cukrovku léčí i otesánkům, pak je v pořádku, že i s virem HIV se lékaři snaží za peníze z veřejného pojištění zatočit. V pořádku je to i proto, že tlouštíci nikoho svou cukrovkou druhého typu nenakazí, kdežto prostopášníci s HIV bez léčby infekční jsou.

Je velký pokrok, že pacient s HIV nemusí být infekční. Je dobře, že tuhle informaci někdo šíří mezi lid. Ale přesto forma a argumenty současné kampaně jsou hodně "mimo mísu". Koho mají usměvaví figuranti z plakátů přesvědčit a o čem?

Je tato kampaň cílená na lidi s už diagnostikovaným HIV nebo ty, kteří mají důvod si myslet, že mohou být HIV pozitivní? Sotva. Ti už si o léčbě sami vše zjistili.

A co lidé, kteří o HIV nic netuší? Super nápad. Ale co těmhle lidem říkat? Osobně bych se jim snažil vysvětlit, že se HIV nepřenáší podáním ruky, přes WC nebo ručníkem. Že léčený člověk s HIV klidně může pracovat s lidmi nebo třeba být kuchařem. Že mu můžete podat ruku. Ale zrovna tohle?

Kdyby se alespoň na plakátech ty modelky a modelové tak blaženě neusmívali...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář