Jdi na obsah Jdi na menu
 


Inovace pohádek

26. 12. 2020

Zpráva o zákazu Tří oříšků pro Popelku v Dánsku se ukázala být záměrně provokujícím hoaxem, nicméně hned se na ni nabalili mravokárci toužící napravit celý svět včetně "nevyhovujících" pohádek.

No ano, přece se tam střílí z kuše na zvířata! Tohle že je vzor pro mládež? Na mou duši, tohle byla jedna z iniciativních reakcí na onen hoax.

Je nutné jít s dobou, stále vpřed. Postaru se žít nedá. Tahle hesla už jsou zase v kurzu, aby to čert vzal! Rovnou si tedy zkusím do Tří oříšků také kopnout, ať se začlením do proudu avantgardy: Jak to, že tvůrci využívají tloušťku princezny Droběny jako komický prvek? Zakázat tuto scénu nebo přetočit! Droběna by třeba mohla všechny oslnit matematickým nadáním, nebo by mohla za potlesku všech oživit krále, který by zkolaboval anafylaktickým šokem po nedávném očkování.

I další pohádky mají své mouchy, působící v dnešní pokrokové době anachronicky. Nebojme se seznámit děti s moderními pokrokovými názory! Nebojme se propojit staré pohádky se správnou politikou!

Vylepšovatelé by rozhodně mohli pracovat s Mrazíkem. Například věta "Je ti teplo, děvče?" by se dala pojmout jako základ pro apel na boj s globálním oteplením. Nastěnka by se mohla přejmenovat aktuálnějším severským jménam. Dále: dědeček Hříbeček umí z lidí dělat medvědy. Nemohl by třeba takto proměnit všechny pytláky a nesprávně uvažující politiky a tím výrazně posílít ohroženou medvědí populaci?

Pohádka Princezna se zlatou hvězdou by se měla odvíjet docela jinak. Především tu bude dramatická scéna, kdy jí anarchisté polijí kožíšek kyselinou na protest proti utrpení zvířat. Sama princezna jim poděkuje, že jí otevřeli oči, a nadále se bude zahalovat do pláště z biokonopí. Princezna nebude po Kazisvětovi chtít troje zbytečně luxusní šaty, ale založení nadace pro chudé studenty politologie. Kazisvět nakonec přizná, že tak urputně usiloval o Ladu jen proto, že se bál provést svůj coming-out, ale pohled na sličného kuchtíka jej přiměl podívat se pravdě do očí. Scéna s opulentní hostinou je nyní vysloveně nežádoucí a Řád zlaté šunky dvojnásobně. Ani slovo o vepřovém mase! A vůbec - hostinu pojmeme jako veganskou a ryze dobročinnou. Tak.

V Pyšné princezně milíře pryč! Žádné skleníkové plyny! Zpívající květina zavání biotechnologiemi, nahradit přeprogramováním válečného robota na zpívajícího ochránce dětí a převaděče stařenek přes ulici.Král Miroslav by mohl blaho poddaných zvýšit tím, že by zákaz zpěvu nahradil všeobecnou povinností si při práci zpívat - kontrolováno státními orgány. Odpírači radostného zpěvu by končili v šatlavě. Film by končil pohledem na rozezpívané pracující horníky, pyrotechniky, chirurgy nebo čističe žump a do závěrečných titulků by se nesla Píseň práce, Internacionála, Avanti popolo nebo něco podobného pirátského. .

Zkrátka blíží se Silvestr, tak tenhle článek nebyl až tak vážný (nebo že by byl?). Přidám ještě jeden nápad, který se možná (nedejpámbu) ujme: umělcům-nositelům státního vyznamenání Za zásluhy by se tato medaile mohla ve všech filmech digitálně vkopírovat na hruď, aby lépe vynikla jejich oceněná práce. Princům z pohádek Tři oříšky pro Popelku, Třetí princ nebo Princ a Večernice by to jistě slušelo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář