Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hra v karty

14. 5. 2021

Tenhle článek (v trochu jiné podobě) jsem napsal před třemi lety. Vzpomněl jsem si na něj teď, kdy se neúprosné kolo dějin valí nezadržitelně vpřed k světlým zítřkům, kdy se konečně na občanském průkazu zbavíme oné nenáviděné kolonky "pohlaví" a zítra se bude tančit všude.

Ono je to až otravné, kolik karet v peněžence míváme. Ale všimli jste si, že zatím každá karta, kterou se někdo pokusil zavést jaksi shora, politicky, ztroskotala?

To byl pokus o S-kartu na ministerstvu sociálních věcí. Důchody, dávky. Vzpomínáte?

To byl pokus o elektronický systém ve zdravotnictví, kde by občan měl kartu a všichni doktoři a záchranáři by z ní hned zjistili, jaké má dotyčný nemoci a jaké léky dostává předepsané. Vzpomínáte?

Proč, himllaudon, to nefungovalo? Bylo to přece tak krásně jednoduché...

-----

Teď se naši bukanýři pokoušejí nastolit zásadní problém občanských průkazů. Jméno ano, datum narození ano, pohlaví ne, titul ne, rodné číslo už vůbec ne... Nejspíše výsledek házení korunou oděný do hluboce se tvářících tvrzení. Ne, vážně - zkouším si představit, co vedlo k potřebě změn údajů na OP. Že by tam mohl být třeba otisk prstu - o tom není sporu. Lepší zajištění proti padělání - super. To jsou všechno věci opravdu reagující na všeobecný vývoj technologií. Ale zrovna titul nebo pohlaví? Z jakých důvodů to měnit?

Bylo to snad nepraktické, nevyhovující, nedostatečné, zavádějící? Pro koho? Pro policii při kontrolách OP? Pro úředníky na poštách, v bankách? Pro lidi? Reagují snad politici na volání nás, občanů, po změně? Kolika občanů? Odhaduji jen tak od oka, že u nás může být nějakých sedm milionů občanských průkazů. Sedm milionů jejich držitelů touží po vymazání pohlaví nebo titulu, protože jim to znepříjemňuje život? Nebo je tu alespoň milion toužících po změně? Půl? Deset tisíc? Dobrá, řekněme, že u nás deset a půl tisíce občanů z celkových sedmi milionů držitelů OP usilovně touží po vymazání údaje o pohlaví, protože jim to výrazně znepříjemňuje život. Kvůli tomu nejí, nespí, píší na všechny strany žádosti o změnu. A protože se těch deset a půl tisíce suplik ocitlo i v rukách jednoho z námořních lupičů, tento zahájil akci za naplnění tužeb našich pracujících.

Ale také je možné, že prostě někdo jenom z nudy koukal na OP, koukal, dumal, až vydumal změnu, která tady ještě nebyla. Teď se o něm konečně bude vědět!

-----

Pánům zákonodárcům, kteří prosazují změny v občanských průkazech, bych poradil:

Co v OP chybí, je krevní skupina. Taky čip, který by dokázeli číst jen záchranáři, a kde by byly důležité údaje - diabetes, kardiostimulátor... A pokud už by se většina zákonodárců usnesla, že zveřejnění pohlaví těm sedmi milionům držitelům OP škodí, nechť je tam alespoň údaj o pohlavních chromozomech: muž XY, žena XX. Ty jsou v každé tělní buňce neměnné, bez ohledu na jakékoli šmikání či přišívání čehokoli. To je v mnoha zdravotních záležitostech velmi relevantní údaj - záchranáři by měli včas zjistit, že ten vousatý pán může krvácet z dělohy. Jinak bych ovšem připomněl repliku Ivana Vyskočila z jednoho starého filmu: "Některé věci nech tak, jak jsou!"

-----

Ke jménu v OP: Opakuji svou výzvu k mužům, kteří se hodlají ženit a tuší, že jejich nastávající touží po jejich nepřechýleném příjmení. Trvejte na tom, že naopak vy chcete získat její příjmení za svobodna i s přechýlením do ženského rodu! Pokud budete tvrdit, že na to máte právo a že jinak budete frustrováni, nakonec vám to Nejvyšší nebo Ústavní soud povolí! Za tu legraci to stojí, ne?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Co se příjmení týče,

(Lupi, 30. 5. 2021 14:26)

existuje (jiho)česká specialitka, která by měla vyhovovat všemu a všem: neříká se tam mezi lidem "pan Bárta, paní Bártová" ale "pan/paní Bártů, Svobodů, Fikejzů".
Překrásné, jednoduché a dokonale nediskriminační, že? Jak je možné, že se toho ještě žádní aktivisté nechopili? Inu - nebylo by se oč hádat jak umanutí, nebylo by zač "bojovat"....