Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hejna černých labutí

14. 1. 2024

Nassim Taleb označil pojmem "černá labuť" velmi nepravděpodobný jev, ke kterému nicméně dochází. K lidské psychice patří, že lidé jsou výskytem takové černé labutě zaskočeni až paralyzováni, načež se začnou chovat, jako by k témuž odteď mělo docházet častěji než dříve. Oboje je špatně, ale oboje je lidské.

Tak například mne zaujala výrazná cedule na dveřích jednoho domu. Jdu blíž, a stojí tam toto: "Vážení, zamykejte při odchodu i příchodu! Po pokusu o vloupání do jednoho bytu v r. 2014 je nutné zabránit vniknutí nepovolaných osob do domu." Lejstro tam tedy visí už deset let.

Dům byl postaven ve třicátých letech, takže po nějakých osmdesáti letech jeho existence, kdy se zamykalo i nezamykalo, tu došlo k jednomu pokusu o vloupání. Od té doby se pořád zamyká (pokud se nezapomene) a deset let také žádný další pokus. Výsledek stejný, jako bez onoho nařízení. Pochopitelně je vzhledem ke zlodějům lepší mít dům zamčený než nezamčený, to ví každý. Ale začít s obranou proti lupičům teprve po návštěvě černé labutě a ne jen tak, kdykoli, prostě proto, že to je užitečné?

A stojí vůbec potenciální další černá labuť za to, aby si obyvatelé domu vytvořili další rituál a dennodenně věnovali pár desítek vteřin zamykání? Je to alespoň účinná protizlodějská bariéra? Existuje vůbec nějaká protizlodějská bariéra účinná alespoň na devadesát procent?

Inteligentní čtenář (ano, tím myslím vás, jiné čtenáře ani nemám :-)) jistě tuší, že jsem tohle témátko vytáhl na světlo boží v souvislosti se střelbou na filosofické fakultě. Udeřila černá labuť v podobě šíleného střelce. A všichni se překonávají ve vymýšlení těch nejzaručenějších opatření, jak černé labuti propříště definitivně přistřihnout křídla. Jistěže je vždy užitečné nějak zvýšit všeobecnou bezpečnost. Ale politici a policejní hlavouni se nyní projevují pod tlakem "rozhořčených občanů" a bojím se, aby nastávající legislativní a organizační změny nebyly šity horkou jehlou ve stylu "ut aliquid fieri videatur" (= aby se vidělo, že se něco dělá). Za všechno se totiž platí, všechno má rub i líc. Nejmenovaná škola se kdysi podle předpisů zabezpečila proti zlodějům mřížemi na oknech v přízemí a teď nezbývá než modlit se, aby v jednom slepém křídle dlouhém čtyřicet metrů nezačalo hořet.

Ostatně příští černou labutí bude šílený muž s výbušninou v zoologické zahradě v Olomouci.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář