Jdi na obsah Jdi na menu
 


Harry Potter psal domácí úkoly

28. 4. 2023

Harry Potter psal domácí úkoly, proto to někam dotáhnul. Polovina rodičů s předchozí větou bude nadšeně souhlasit, polovině se zvedne tlak. Sám s ní v téhle podobě nesouhlasím, ale pro zachování domácích úkolů bych rozhodně byl, pokud bych do toho měl co mluvit.

Traduje se tvrzení, že pokud člověk věnuje nějaké činnosti 10 000 hodin poctivé práce, uspěje v ní, i kdyby zrovna neoplýval nadáním. Možná je to jen takový bonmot. Ale psaní se lze naučit pouze psaním, čtení čtením a počítání počítáním. Při výukové hodině pár minut uplyne s administrativou, pak nějaké to zkoušení, opakování, výklad, procvičování, opakování... Je vážně možné, aby i ti méně talentovaní a pomalejší věnovali dejme tomu psaní dostatek času pouze během výuky? Na střední škole vídám žáky, kteří se stále ještě lopotí s trojčlenkou, v angličtině pletou "his" a "her" a i v maturitním slohu si vystřihnou pěkných pár hrubek, třebaže mají k dispozici Pravidla českého pravopisu. Co až těm průměrným a podprůměrným žákům základních škol někdo zakáže procvičovat si školní látku v domácích úkolech?

Škola prý nemá ukrajovat žákům z volného času a organizovat jim ho. Ve volném čase se děti mají rozvíjet v tom, co je zajímá. Inu. Milé děti, jednou dospějete, budete žít v manželství, mít děti. Anebo jen kolem osmnácti začnete samostatně žít s přítelem/přítelkyní. Myslíte si, že přijdete z práce domů a pak už se až do večera budete jen rozvíjet v tom, co vás zajímá? Řečeno s Hurvínkem: "Cháá chááá!" Domácí úkoly jsou prvním lehkým ťuknutím: člověk má pořád nějaké povinnosti a bude jich víc.

Rozvíjení osobnosti dítěte v mimoškolní době je zajímavý názor, zrozený nejspíše v nějaké kavárně nebo na facebookové skupině rodičů z jiné planety. Ano, určitě existují děti, které se po škole chtějí rozvíjet v hudbě, sportu nebo třeba ve vyšívání. Že by půlhodinka domácích úkolů jednou dvakrát týdně mohla jejich talent zabít? A pak jsou oblasti jako litvínovský Janov, ústecké Předlice a desítky podobných. Zkuste tam nějakému dítěti říci: "Máš právo nepsat úkoly. Místo toho jdi a rozvíjej se!" Rozvine se, nepochybně. Po svém.

Prý mohou být domácí úkoly dobrovolné. Mohou. Ale dítě na základní škole nemá právo rozhodnout se, že si mozek poškodí pivem nebo marihuanou. Nemá právo rozhodnout se, že zkoukne porno a pak si to "rozdá naostro". Přitom by to byl jen a jen jeho pokaňkaný budoucí život. Má mít právo rozhodnout se ovlivnit svůj budoucí život návykem odmítat nepříjemné povinnosti?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář