Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekohrátky 2

16. 1. 2023

Zamyslet se dá nad lecčím, dokonce i nad mechem. Já jsem nedávno jeden viděl růst na kovovém plotu.

No a co, když mechy rostou i na skalách? Dobrá otázka. Co potřebuje mech? Sluneční záření, vodu, oxid uhličitý, kyslík, nějaký pevný podklad. Zatím žádný problém: vzduch, slunce a déšť jsou libovolně k dispozici. Jenomže to chce také dusík, fosfor, síru, draslík, hořčík a tak dále. V přírodě na skále občas vítr přinese nějaké to pylové zrnko, mikrošupinku stromové kůry. Ptáček cosi utrousí, bakterie se zachytí a v dočasném dešťovém vlhku namnoží. Dešťová voda spláchne z vyšších partií špetku půdy. Ale zánovní litinový plot hladce natřený, nahoře se špicemi a tudíž málo vlídný pro posedávání ptáků? Člověk musí nad tím nepříliš vzrostlým chomáčkem mechu žasnout a zamýšlet se.

První úvaha je celkem neblahá. Ve městě je vzduch plný zplodin: oxidy dusíku a síry, aromatické uhlovodíky, prachové mikro- a nanočástice tvořené kdovíčím. Je toho tolik, že i na naprosto sterilním a neúživném průmyslovém výrobku přežívá mech vzdálený dobrý metr od nejbližší zeminy. Vskutku výživný vzduch, breathariáni mohou mít radost!

Druhá úvaha je z jiného soudku: takovouhle přizpůsobivou přírodu že by člověk svojí činností dokázal zničit? Chááá! Moc si fandíte, milí katastrofisté! Klima se mění, to bezesporu. Neustále. Ale život se podobným, ba i větším změnám vždy přizpůsobil. Přizpůsobil se zatím i veškerým následkům lidské činnosti - viz bující život na skládkách a haldách, populace myší přežívající v mrazírnách, švábi v hlubinných dolech. Myšlenka, kterou nejspíše časem ještě v nějakém článku zopakuji: relikty doby ledové přežívají i u nás na nepatrných přesně definovaných územích. Jestliže reliktní druhy svůj boj o udržení zde pod vlivem změny klimatu vzdají a ochránci přírody se zahalí do smutečního hávu, pak se ale tato území stanou prvními výspami pro usazení něčeho nového! Buďme přizpůsobiví tak, jako okolní život, a změny klimatu nás nerozhodí. Bude to levnější a racionálnější, než "proti klimatu", jak píší hloupí žurnalisté, bojovat. Už někdy někdo úspěšně vybojoval setrvalý stav například akcií na burzách nebo pořadí fotbalových mužstev v lize? No vidíte, a to by bylo nesporně jednodušší, než chtít z moci úřední zařídit neměnný stav celosvětového klimatu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář