Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekohrátky 1

13. 12. 2022

Ekologie je něco jako nůž. V rukou zručného řezbáře je nůž užitečný, malým dětem a potenciálním vrahům však nepatří do ruky. Ekologie v rukou skutečných ekologů napomáhá poznání našeho světa, v rukou zelených blouznivců, politiků a právníků představuje ohrožení naší civilizace i běžného života.

Ekologie nám říká, že veškeré životní procesy pracují s přebytky a se zdánlivým hýřením, nicméně ve skutečnosti se ono "plýtvání" (zkuste někdy spočítat květy v jednom květenství jírovce, a pak se na podzim podívejte, z kolika z nich se nakonec staly kaštany) začleňuje do jiných životních procesů nebo se přebytky ukládají do hodně dlouhodobé rezervy - viz uhlí. A my, lidičkové, než během nejbližších staletí opravdu pochopíme, co přesně se v živé i neživé přírodě kolem nás odehrává, bychom se měli snažit raději neplýtvat. To není nic převratného, tohle věděl už můj děda narozený ještě za císaře pána.

Nejde o nějakou uvědomělou askezi, natož pak o askezi vynucenou tlakem veřejného mínění a zákonů. Jde o to snažit se rozumět okolnímu světu a jeho zákonitostem a na základě toho se rozhodovat: tohle opravdu chci nebo potřebuji, tohohle nemusím kupovat tak moc, bez tohohle se obejdu a koupím si to jen tak občas pro radost, tohle se mi posledně zkazilo... Kdo neplýtvá, není hned "lepší a zelenější" člověk nadřazený ostatním. Je to každého osobní volba bez nároku na odměnu či pochvalu, a je to volba s vědomím, že absolutně neplýtvat ničím by znamenalo otročit jakési ideji, podřizovat jí svůj čas, svou životní pohodu. Běda, až bude neplýtvání všem nařízeno shora bez obsáhlého a polopatického vysvětlování souvislostí, až bude spojeno s pocitem strachu z udání a z trestů namísto spojení s dobrým životním pocitem. Nebo že by už to začínalo? Co myslíte?

----

Malá etuda souvislostí všeho se vším

Začněme známým aforismem: rybí maso je zdravé, protože obsahuje hodně fosforu, což je smrtelný jed.

Fosfor je rozptýlen zejména v nás, živáčcích, zatímco v neživé přírodě jeho ložiska nejsou nijak hojná, natož pak nevyčerpatelná. Lidstvo však po něm prahne z mnoha důvodů: sirky, hnojiva, polovodiče, kovovýroba... Jeden z důvodů těžby tohoto velmi vyčerpatelného nerostného zdroje už jsme odbourali - prací prášky jsou bezfosfátové, a jde to i tak.

Zkusme si však jako amatérští ekologičtí šťouralové všimnout i jiného, poněkud zbytného důvodu těžby fosfátů. Je jím chuť spojená s módní značkou. Tradiční sycené nápoje s kolovou příchutí totiž obsahují kyselinu fosforečnou, a zkuste si představit tu každodenní celosvětovou spotřebu! Mimochodem: český sycený nápoj s kolovou příchutí obsahuje kyselinu citronovou, jejíž původ lze přes sacharózu dohledat ve fotosyntéze a jde tedy o stoprocentně "obnovitelnou" surovinu.

Pojďme ještě trochu poškádlit vyznavače tradičních sycených nápojů s kolovou příchutí. Ložiska fosfátů vznikala v dávném pravěku na přímořských skalách z moči rybožravých praptáků a z nestrávených koster ryb. Z takovéhle materie se tedy vyrábí kyselina fosforečná, kterou popíjíte.

A když souvislosti všeho se vším, za zmínku stojí i ta naše kyselina citronová. Ta se vyrábí prostřednictvím běžné potravinové plísně, což je také trochu eklhaftní, ne? A ještě jedna pikanterie. Kyselina citronová se zapojuje do buněčného dýchání v takzvaném Krebsově cyklu. Také se přidává do spousty potravin jako jedno z mnoha "éček". Pan Krebs má jméno, které v němčině může znamenat i rakovinu. A skutečně, biobojovníci si oba fakty spojili: kyselina citronová = éčko + rakovina! Věřili byste, že se o rakovinotvornosti kyseliny citronové (tedy látky, kterou je každá naše buňka doslova prošpikovaná a bez níž bychom v pár minutách zhynuli zadušením) ještě pořád na webu píše?

Tož tak. Výběr značky nápoje jakožto ekologická záležitost. Kdo by to býval řekl?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář