Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drobné glosy při podzimu

1. 11. 2023

Člověka napadají tu a tam takové drobné myšlenky, nic světoborného.

Je to tady, ochladilo se, podzimní a zimní plískanice za dveřmi. To zase u nás oblečení té hezčí poloviny lidstva ovládnou skinny džíny a černé legíny, ach jo. Když člověk sedí v metru nebo v tramvaji, má výhled právě jen na ty nohy. Nedávno jsem pár dní strávil v Paříži, rozhodně jsem se nepohyboval v nóbl čtvrtích a jezdil jsem "sockou", ale málo platné, pařížanky prostě i tam mají co do oblékání v krvi nápaditost. Děvčata, dámy, nechcete také trochu nabourat stereotypy? Člověk by rád místo čumění na nohy zvedl pohled i k obličeji, aby poznal hlavu, která vymyslela nějaký originální a vkusný outfit.

Vzpomněl jsem si na film Tři veteráni. Miloslav Štibich tam válčícím stranám marně vysvětluje: "Ale tady je pole!" Můj vzkaz developerům, kteří pro (opět jednou) plánovanou čtvrť u letňanského metra chtějí zabrat nejen pozemky ležící ladem: "Ale tady je pole!" Proč by se nemohla zachovat zemědělská půda pro zemědělské využití i na kastru velkoměsta?

Zase jednou jsem zabrousil na Google Earth. Prohlížím si Izrael - v každém městě lze snadno najít protiraketové kryty. Proč asi? Není to tím, že jsou zatraceně moc zapotřebí - už dlouho? Na území Palestiny jsem kryty neobjevil - buď jsou tajné nebo nejsou. Proč asi? Izraelský venkov, to jsou ne úplně malá pole, zhusta pěkně zelená. Na území Palestiny jen titěrná soukromá políčka. Přitom těsně po druhé světové valce by určitě obě území byla z výšky k nerozeznání. Je to snad tím, že Židé soustavně Palestince utiskují? Nebo je to tím, že oba národy mají trochu jinak nastavené priority? Dobrá, řekněme, že Hamás a další uskuteční svou vizi a Židy buď vyhladí, nebo je natrvalo vyžene z izraelského území. Bude po pár desítkách let vypadat a prosperovat současné palestinské území tak jako dnešní Izrael? Obávám se, že prosperovat budou nadále jen západní humanitární a vzdělávací organizace, které si už spousty let v Palestině podávají dveře a přivážejí miliony až miliardy dolarů aniž by se dostavil viditelný výsledek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář