Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další střípky odkoukané ze života.

18. 6. 2023

Chcete účtenku?

Nechci účtenku na čtvrtku chleba šumavy. Vytištěná účtenka letí z ruky prodavačky do koše. Vzpomínáte na doby, kdy nevydat a nepřevzít účtenku bylo téměř hrdelním zločinem? Málo platné, je to pokrok. Ta prodavačka nejspíše stát o nic neošidila, já také ne. Jen mohli nechat tu losovací soutěž o hodnotné ceny, no ne? Mimochodem: Jsou vlastně účtenky na termopapíře recyklovatelné?

Pes ve virtuální realitě

Stalo se to už mockrát. Náš pes horlivě očuchává jakýsi vzkaz v trávě a za jeho zády projde reálná fena, dokonce očividně toužící po seznámení. A on nic. Čenichá si. Tak už jsou v tom psi stejně jako lidé! Virtuální seznamky, virtuální sex, a mladí si kvůli tomu ani "nezafilipínkují", jak se říkalo ve filmu Ucho.

Occamova břitva v praxi

Co si pomyslíte, když jako člen ornitologické společnosti spatříte nad pražskými střechami letět středně velkého, očividně červeného ptáka s dlouhým štíhlým ocasem? Jedině uprchlý ara, například ara arakanga nebo zelenokřídlý. Jenže já viděl velké papoušky opravdu létat a jejich let vypadá jinak. Occamova břitva je pravidlo vědeckého myšlení pravící, že nejjednodušší vysvětlení bývá nejsprávnější. Takže analýza situace: je večer, sluneční zář dosud intenzivní, ale už zabarvená západem, pták letěl těsně nad domy. A nejjednodušší řešení: odraz světla od červených střech opticky přebarvil obyčejnou samičku poštolky. Ta tam opravdu létá běžně. Ostatně už jsem kdysi také mudroval nad strakapoudem s načervenalým břichem, a ze špačků růžových v Řecku se vyklubaly vrány šedivky. Ale jestli tentokrát doopravdy někomu ulétl ara...

Oni tam vážně umírají

Válka na Ukrajině v médiích "vyšla z módy" a Ukrajince kolem nás už si ani nespojujeme dohromady s nějakým válečným utrpením. Tuhle jsem ale viděl skupinku Ukrajinců - dvě ženy zoufale plačící jednomu muži na hrudi, dva další muži u nich. Nevnímali svět kolem sebe. Takové živé sousoší s názvem "Oni tam vážně umírají".

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář