Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daj-li jim tu medajli?

23. 10. 2022

Státní svátek se blíží a zatím do éteru neprosákly kuloární zvěsti o tom, kdo bude letos vyznamenán. Tak navrhnu pár jmen, to se při troše dobré vůle ještě stihne.

Například u nás máme dva herce Ivany Vyskočily. Jednoho tvůrčího, současně i dramatika a pedagoga, a toho druhého - již vyznamenaného. Pojďme vyznamenat toho prvního, dokud nám žije.

Nevím a hledat se mi to nechce, už nějaký metál dostali bratři Pospíšilové, kteří celá léta drtili soupeře v kolové?

Když už dostali ocenění herci kalibru Luďka Soboty nebo Jiřího Krampola, což ocenit naše filmové architekty, maskéry nebo kaskadéry? Bez nich by si herci neškrtli a mezinárodní renomé mají velmi dobré.

Mezinárodně uznávaní jsou naši skalničkáři, čarověníkáři, šlechtitelé jabloní, kynologové a další lidé plodící to nejlepší ve svém volném čase. Jen se rozhlédnout a ocenění věnovat třeba jejich zájmové organizaci.

Další návrh: jak do minulosti lze jít? Pojďme vyznamenat například malířku Toyen a metál plus finanční obnos dát AVU. Nebo ocenit maršála Radeckého a související požitky věnovat některé vojenské škole.

Možná bych zapátral i v historii firem Meopta, Fezko, Amati, Český porcelán, Jawa, Zetor, Eta, zkrátka ocenit lidi zasloužilé o naše bývalé "rodinné stříbro", budiž mu země lehká.

Teď vidím, že moje návrhy už se asi letos neprosadí. Nevadí. Třeba tenhle web čte i pan/paní XY, budoucí hlava našeho státu. Pro jistotu mu/jí o něm řekněte. Tak, a už sem musím napsat, že článek obsahuje product placement.