Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daj-li jim tu medaili?

18. 10. 2019

Loni jsem na svém webu - poté, co jsem se dozvěděl jména dvou chystaných nositelů státního vyznamenání, jednoho hitmakera a jednoho herce - zveřejnil prognózu, kdo bude na Hradě vyznamenán letos. Ten loňský text zněl takto:

Zatímco letošní oceněné si necháme pro sebe (věčná škoda, že už na veřejnost proniklo jméno Michala Davida), alespoň nejzajímavější oceněné z příštího roku vám prozradíme již letos. Za naším úspěchem stojí kvalifikovaná analytická práce s daty předchozích oceněných hvězd naší společnosti.  Ale pssst! Je to jen mezi námi!!!!

Prof. František Kahuda in memoriam za vynikající vědecké výsledky: "objev" mentionů - částic lidského myšlení pohybujících se nadsvětelnou rychlostí, a skloubení psychotroniky s jedinou skutečnou vědou - s marxismem-leninismem

Prof. Radim Servít in memoriam za proslavení našeho státu po celém světě. Nápis "Servít je vůl" se kdysi objevoval na nejvýznačnějších místech světa - Eiffelova věž, park Yellowstone, Empire State Building a další.

Rodina Kočkova za přínos naší kultuře. Tato rodina vysoko pozvedla laťku kulturnosti tradiční Matějské pouti z hlubokého marastu do méně hlubokého marastu.

PhDr. Zuzana Bubílková za mimořádný přínos kultivovanosti televizní satiry. Škoda, že stále ještě s politiky netančí, jistě ji po dekorování vyznamenáním některý z politiků vyzve.

Zpěvák Pavel Liška za mimořádný přínos české a československé, ba i světové kultuře. Jeho písně Samovar, Jenisej s Angarou a další hity politické písně 70. let pomáhaly bořit hradby mezi kulturou Sovětského svazu, našeho nejvěrnějšího přítele, a ne dosti uvědomělým vkusem našeho národa. Čest vaší práci, umělče! Kéž se dočkáme zveřejnění vaší kompletní písňové tvorby na Ty trubko (anglicky You Tube).

Samozřejmě tuším, že má loňská věštba asi nezamíří do černého. Ale klid. Ti, kteří převezmou vyznamenání s čistým svědomím, by byli lidmi váženi i bez něj, a ti druzí... No vzpomenete si ještě na paní ředitelku Kohoutovou a na důvod jejího ocenění hlavou státu? Uplynul rok a ona se opět stala nezapamatováníhodnou členkou davu.

Předávání ocenění je pseudoudálost, stejně jako například vydání novin. Něco se stalo = událost; ono je to v novinách = pseudoudálost. Slavnostnímu ceremoniálu (pseudoudálosti) předcházely události, neboli životy a skutky oněch vyznamenaných.

V tisku těchto dní se objevují například články o dění v severní Sýrii, ale také výsledky fotbalových zápasů, které na dění kolem nás nemohou mít zhola žádný vliv. Noviny byly, jsou a budou takové. Tak buďme shovívaví i k těm, kteří navrhovali a schvalovali letošní kandidáty státních vyznamenání - vždyť minulý režim také rozdával tituly národního umělce i tvůrcům, kteří od těch dob oprávněně upadli v zapomnění. Ale byli vybráni politicky správně.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář