Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co by bylo, kdyby...

27. 6. 2023

Zkusme si to představit: soudobé poměry a zvyklosti panující již v dobách minulých. Jenom představit, a jenom na chvíli, prosím.

Tak máme sklonek devatenáctého století. Turistický spolek přišel s nápadem na rozhlednu na pražském Petříně. Že když prý za dva roky bude ta jubilejní výstava, tak prý by se taková rozhledna náramně hodila k pochlubení se českým umem, o brzké finanční návratnosti nemluvě. No dobrá. Představme si, že turisté nějak dokázali svou rozhlednu protlačit do generelu rozvoje města. Co se děje teď? Archeologové chystají průzkum budoucí stavební parcely. Zpracovává se analýza EIA. Vypracovávají se projekty, jak zachránit starý porost dubů, plcha velkého a roháče obecného (kteří na dané lokalitě spokojeně žijí dodnes). Čeká se na vyjádření EU k financování těchto ochranářských projektů. Že v tehdejší skutečné realitě rozhledna do dvou let od vyhlášení záměru stála? No jo, no. Holt pokrok nezastavíš!

Uběhl nějaký čas. Tadyhle ve Zlíně a v Otrokovicích se chystají velké věci. Jakýsi továrník Baťa chce stavět fabriky na výrobu bot. Nejenom to. Chce vystavět domky pro své zaměstnance. A nemocnici. A taky hodlá založit takzvanou Školu práce. Tenhle buržoust ovšem nedbá o charakter krajiny, nerespektuje ráz města. Ke vzniku Baťovy školy práce si nepozval ministerstvo školství, ale osvědčené pedagogy. Nemocnice, no prosím, ale ona k ní samozřejmě musí vést veřejná vozovka a chodníky. I zastávka veřejného autobusu by tam měla být. To ale přece musíme nejprve zařadit do rozpočtu, vysoutěžit projekt, pak vysoutěžit dodavatele, zadat studii zlínské veřejné dopravy - a kdo TOHLE bude financovat??? Stroje prý nechce z Číny, ale z Čech. Tak to si tedy počkáme. Stejně nakonec budou muset být z Číny. Ale může je dovézt česká firma, jestli se jí to povede. To je moc hezké, že postavil domky pro zaměstnance, ale co s tím, když nakonec stejně musel dovézt agenturní operátory výroby z Bangladéše a Filipín. Tak on vlastně v Čechách, za české peníze, ubytovává cizince! A na tohle se máme koukat? A co ten jeho plavební kanál? Blázen. Nebezpečný blázen. Jednoznačný adept na titul Ropák. Škůdce naší ekonomiky i přírody. Zlínsko už nikdy nebude takové, jaké bylo. Greenpeace už se chystá do boje.

Táž doba, jiné město. Voskovec s Werichem mají problémy. Co ten Afroameričan (psáno s velkým písmenem) ve hře Sever proti Jihu? Jak to, že jej hraje euroevropan (psáno s malým písmenem)? A domorodci ve hře Ostrov Dynamit? To už je opravdu rasismus, tohleto. Zase uměle nabarvená pleť, navíc jsou ostrované líčeni jako prosťáčci. Ponižující! Pánové V + W si jen lámou hlavu: "Jestli se naše divadlo dočká časů, ve kterých se dostanou k moci nacisté - a ono to k tomu směřuje, a jestli nás v nejbližší době nechají úřady hrát i Osla a stín, budeme asi před nacisty muset uprchnout. Jenže kam? Kam prchnout před cenzurou a za svobodnou tvorbou? Kam?"

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář