Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budu to vůbec umět?

Vlastně ani nevím, proč jsem se v duchu zamyslel nad umíráním právě teď. Že by předtucha?

V literatuře a ve filmech toho člověk najde... Rozhodně by nebylo vhodné umírat na etapy jako vědec Orfanik v Tajemství hradu v Karpatech nebo padouch HogoFogo v Limonádníkovi. Už jsem umřel... tak ještě ne, ale teď už ano... vlastně až teď to bude doopravdy... pardon, ještě pořád ne, ale už to bude... To by mě asi lidé okolo mezitím vztekem umlátili. Trapné by také bylo s každým se naposledy rozloučit, zajet si naposled na pěknou drahou dovolenou, naposledy si zajít do drahé restaurace, a pak uplyne jeden měsíc, druhý, třetí, dvanáctý, osmnáctý... a já teď už bez rozfofrovaných peněz čekám a čekám.

V barrandovském komparzu se mi před pár desítkami let nepovedlo ani srdečně se na kameru zasmát (zkuste to ve dvě v noci). A teď mě v budoucnu čeká tak zásadní herecký výkon: Jak dát najevo, že teď právě to nastalo? Vstoje je to jasné, prostě půjdu k zemi, ale co když u toho budu ležet nebo pohodlně sedět v křesle? Provedu nějaký zřetelný poslední výdech? Klesne mi ruka? Rozhostí se mi na tváři blaženost? Otevřu oči a nechám je rozevřené? To bych nerad, to asi vypadá dost strašidelně. Asi by se mi líbilo zesnout nějak nenápadně, nepozorovaně. Někdo pak přijde a řekne: "A hele, už je po něm!" Promiňte mi, že jsem tak zvědavý, ale tohle opravdu nikdy v životě neuvidím... a po něm už vůbec ne. Zvládnu to nějak přijatelně ztvárnit?

Já vím, zatím se to povedlo úplně každému, ale stejně mě zajímá, co se přesně bude dít. Jak se třeba zastavuje srdce? Přeruší se činnost nervů? Jak? Přestanu jim dodávat glukózu aby už nedokázaly vytvořit a poslat dál elektrochemický signál? Nebo mám přerušit předávání signálu mezi nervovými buňkami? Přestanu vyrábět mediátorovou molekulu? Nebo ji jenom na membráně následující buňky nepřijmu? A zase: jak to zařídit??? A to bych měl ještě zastavit činnost mozku, ale to už je natolik složitý orgán, že bych byl nejspíš úplně vedle. Snad bude stačit, když utnu přívod krve s glukózou a kyslíkem a když zruším odvod zplodin, jenže to už jsme zase u zastavování srdce. Jsou to starosti!

Hele, víte co? Já tu ještě nějaký čas zůstanu a pak se uvidí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář