Jdi na obsah Jdi na menu
 


Balet na Václaváku

12. 3. 2023

Kdysi dávno jsem byl poprvé a nejspíše naposled v životě na baletu. Nechápal jsem. Za každým tanečním výstupem následoval potlesk. Dokonce když Don Quijote (bylo to o něm) jenom přešel jeviště, sklidil potlesk. V sobotu jsem si u internetu na onen zážitek vzpomněl.

Člověk se má vzdělávat, takže jsem si poprvé v životě zkusil pustit přenos jedné soukromé TV z demonstrace na Václavském náměstí. Dobrá, teď už vím, že internetových televizí je u nás odborně řečeno hafo a že někteří jejich kameramani jsou mírně řečeno amatéři. Ale byl to i jinak poučný zážitek.

Proč demonstrovat proti vládě, to docela chápu. Ještě u nás zřejmě nebyla ani jedna vláda, proti níž by se nedemonstrovalo. Je to trendy. A pravda je, že Fialova vláda ten přechod z opozice do Strakovky rozhodně nezvládla na jedničku. Navíc současné vládní strany tím, jak tehdy v opozici okopávaly nohy miláčkovi národa a jeho vyvoleným, si proti sobě vytvořily dav předpojatých a nic nepromíjejících oponentů, i kdyby teď vládly bez jediné chybičky - a to tedy nevládnou.

Ale k tomu baletu a proč jsem si na něj vzpomněl. Opět jsem žasnul, že všichni tleskají v podstatě všemu. Jako tehdy baleťákovi, který jen přešel jeviště. Například:

"Senát jsou jen trafiky pro vysloužilé politiky. Zrušme jej!" pravil jeden z řečníků. APLAUS!!!!

Asi o půl hodiny později vystoupila senátorka: "Važme si senátu, on se vás proti vládě zastane, on je pojistka." A co byste řekli? Opět APLAUS!!!

Kdosi sklidil potlesk za vyjmenování českých svatých a jejich zásluh, evidentně "inspirované" holdem svatému Václavovi při prezidentské inauguraci.

Mnoho projevů by mohlo sloužit jako studijní materiál argumentačních faulů. "Všichni víme, v jakém stavu je naše zemědělství." Vážně víme? V jakém? "Fiala se vás bojí, proto nepřišel." APLAUS!!! Vážně? "My máme vizi, my máme program, proto to zvládneme!" APLAUS!!! To ale říká každý, že? Tak vy máte program? A mohl bych ho vidět?

Zatoužil jsem po aplausu, proto se jednou pokusím také vetřít na řečnickou tribunu. Už to vidím přímo v barvách, jak říkám: "Tato vláda utrácí miliony na budování cyklostezek, místo aby ty peníze věnovala důchodcům!" APLAUS!!!! "Víte, kolik berou špičkoví fotbalisté? To jsou miliony! Jak k tomu přijdou matky samoživitelky? A naše vláda to trpí!" APLAUS!!!! Joj, to bude blažený pocit. A stačí tam jen přijít a chvíli mluvit. Ani nebudu muset přejít jeviště a bude potlesk. A pokud ne, přitvrdím: "Chcete snad vládu, ve které některým ministrům smrdí nohy?" A to už tedy bude APLAUS!!!! APLAUS!!!! APLAUS!!!!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář