Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aprílový článek

1. 4. 2023

Každoročně sleduji, kdo a kde ve sdělovacích prostředcích publikuje nějaký ten aprílový žertík. Letos to u mě vyhrály Hospodářské noviny. Jen jsem v textu nikde nenašel jakýkoli odkaz na významné datum. Tak nevím...

Článek o dalších certifikátech (https://byznys.hn.cz/c1-67190060-ucertifikovat-se-k-smrti-aneb-nove-evropske-narizeni-mit-bdquo-rodny-list-ldquo-ke-kazdemu-stromu-a-krave?utm_source=volnyHP&utm_medium=financebox&utm_term=position-1&utm_campaign=HnFinance) splňuje všechny parametry aprílového žertu. Budou se certifikovat nejen všechny krávy, ale i kakao, káva, kaučuk, palmový olej a dokonce i dřevo. A to proto, aby se tohle všechno buď chovalo a pěstovalo na místech, kde těsně předtím nerostl les, nebo - v případě dřeva - aby tohle všechno vážným způsobem nepoškozovalo stávající lesy. Příklad: krabička zápalek prý ponese certifikát, že její výroba neohrozila žádný les (Že bych pak šel certifikovanými sirkami podpálit nějaký les?). Lze očekávat i certifikované papírové jízdenky, toaletní papír nebo poštovní známky? Nejrozsáhlejší lesy nejsou ty amazonské, ale tajga v Rusku a v Kanadě. Co myslíte, zapojí se Rusko?

Hledal jsem, hledal, kde by z toho článku mohl vykouknout odkaz na významné datum, ale nikde nic, citované předpisy, instituce i jednotlivci existují. Apríl to nebyl, bohužel.

Z aprílovosti jsem tak trochu podezíral i další článek: "Jak zařídit, aby se vám na zahradě neusadili hadi? Nic složitého." Pak jsem ale skouknul dva zdrojové články a šel jsem do kolen. Páni, jestliže můj web se hrdě hlásí k tomu, že publikuje i nemálo ptákovin, jak by se tedy měl přejmenovat jiný web (Nebuďte slušný, řekněte, že je to Príma receptář! No tak jo, tak já to řeknu...), který publikoval hned dva články "proti hadům na zahradě" v rozhodně neaprílových datech? Mladá copywriterka se svými vážně myšlenými texty, nejspíše opsanými a přeloženými ze zahraničních zdrojů, postarala o nálož třeskuté srandy. Na ochutnání: Proti hadům pomáhají predátoři, mimo jiné morčata. Hadi nesnášejí kouř, vykuřte je ze zahrady. Můžete ztížit hadům plazení - kolem celého plotu nasypte např.vaječné skořápky. Některé rostliny hady odpuzují - zkuste kolem celého plotu vysadit pelyněk černobýl (Že to je úporný plevel? No ale nebudou hadi.) nebo česnek a cibuli. Pokud u vás v okolí žijí lišky, proti hadům pomůže rozlévat po obvodě zahrady jejich moč (Stačí se s liškami domluvit a ony vám rády načůrají do petlahve). Tohle s dovolením ocituji - "Vzhledem k tomu, že hadi jsou nízko u země, mohou hady na vaší zahradě odradit různé kulovité sudovité kaktusy, například Echinokaktus grusonii, které rostou také nízko u země. Tato rostlina připomínající jehličí může dorůstat až 90 centimetrů v průměru a je pokryta spoustou zákeřných ostnů." Konec citátu, hadi před kaktusem v panice prchají ze zahrady. A tak dále.

A jestli si myslíte, že jsem si tyto články vymyslel v rámci apríla, tak nikoliv. Na tohle prostě nemám.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář