Jdi na obsah Jdi na menu
 


Appeasement je tu zas

17. 3. 2018

Židé s námi žijí přes tisíc let. Prošli si utrpením holokaustu a dodnes se nedá říci, že by byli u Evropanů v Top-Ten nejoblíbenějších etnik a národů. Přestože s nimi vlastně nikdy nebyly potíže, přestože po nás gójích vlastně nikdy nic moc nechtěli. Ale liší se. Slaví jiné svátky, vyznávají trochu jinou víru, a ta obřízka a ta košer jatka - no prosím vás...

A co vlastně jsme za celou tu dobu pro Židy byli ochotni udělat? Kolik synagog jsme umožnili postavit? Zařadili jsme Chanuku k významným dnům? Zařazujeme do školních jídelníčků košer jídla? Chodíme často kolem košer obchodů?

Ne, nezbláznil jsem se.

Teď k nám do Evropy míří jiné etnikum, jiné náboženství. Liší se. Slaví jiné svátky, vyznávají trochu jinou víru, a ta obřízka a ta halal jatka - no prosím vás... no prosím vás, to je v pořádku.

Tisíc let s námi žili Židé a nikdy jsme ani nepomysleli na to, že Ježíšek a naše vánoční zvyky by je mohly pohoršovat. Teď to řešíme, ale ne kvůli nim. Kolik že jsme umožnili za to milénium postavit synagog? Vlastně nic moc, spíše jsme dopustili jejich likvidaci. Zato teď rychle umožňujeme budování jiných svatostánků, aby se jiné etnikum s jiným náboženstvím necítilo ublíženě. V mnoha zemích se ve školních jídelnách upravují jídelníčky, mizí vepřové. Halal obchůdky lze najít po Praze nehojně, ale přece.

No. Tohle není nenávistný příspěvek, opravdu ne. To je pouhopouhé srovnání našeho vlastního přístupu ke dvěma náboženstvím, ke dvěma etnikům. Neprohlašuji žádné z nich za lepší nebo horší, Neodsuzuji ani jedno z nich. Neříkám ani, že nejlepší jsme my - to už vůbec ne. Jen prosím: každému stejným metrem! Každému věnujme tolik tolerance, pochopení a úcty, kolik jich on věnuje nám! Amen. Tento příspěvek má sloužit ne k zamyšlení nad Nimi, ale nad Námi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Naprosto nepřijatelné

(Jura Jurax, 4. 5. 2019 19:18)

Tohle je ve svých důsledcích naprosto politický nekorektní, xenofobní, rasistický a vůbec odpudivý text, neboť skrytě protimuslimský! Mimoto záludně kritizující postupy EU uplatňované na muslimské priprchlíky, co přece do Evropy patří! EU si takto rozvracet nedáme!
Vy se dokonce dožadujete, aby se stejně měřilo židům a muslimům! To je hate speech - proti muslimům samozřejmě, židé jsou už v Evropě na nějaký ten ústrk zvyklí a divadlo kvůli tomu nevystřílí.
Kdybyste měl na svém webu správného automatického cenzora, jako má třeba ksichtokniha a jaký bude brzy vyžadován eurolegislativou - pokud už nenì - tak Vám Váš příspěvek smaže a měsíc si ani neskrtnete, dostanete ban!

Re: Naprosto nepřijatelné

(z.roller, 5. 5. 2019 22:35)

Mýlíte se, nejsem záludný, možná trochu poťouchlý. A hate speech ode mě nikdy nikdo neslyšel, protože nechci někoho nenávidět. Pravda je, že ve strkanicích podél řeky Jordánu fandím té straně, která leží blíže Středozemnímu moři, mimo jiné i kvůli nepoměru udělených Nobelových cen na obou březích Jordánu.
Na ksichtoknize nejsem jednak proto, že bych tíhu tolika žádostí o přátelství asi neunesl a jednak kromě herce Jánose Bána jiné bany nemusím.