Jdi na obsah Jdi na menu
 


Voliči to chtějí

1. 10. 2021

Agentura Pravda vyděsí odhaluje pozadí nejpoužívanější politické mantry.

"Naši voliči to po nás chtějí. Oni si nás zvolili a oni mají právo to po nás chtít a my to pro ně musíme udělat!"

Ve volbách v roce 2017 volilo cca 5 milionů lidí z cca 10,5 milionu obyvatel ČR. Představme si stranu s desetiprocentním úspěchem u voleb. Tu tedy volilo zhruba půl milionu lidí. Představme si, že tato strana prosazuje něco, co měla ve volebním programu pouze ona a žádná jiná. Řekněme, že k hlasování ukecá ještě dvě strany, pro jednoduchost opět dvě strany s desetiprocentním úspěchem ve volbách.

Můžeme mít za to, že tyto tři strany plní přání jednoho a půl milionu voličů? Ó nikoliv. Plní přání pouze půl milionu voličů a zbylý milion voličů je v situaci, kdy jejich zástupci v parlamentu prosazují něco, o čem ve volebním programu vůbec nebyla řeč. A pomíjejí názor dalších 9 milionů občanů, kteří nevolili nebo volili jiné strany.

Dále si lze představit situaci, kdy ona desetiprocentní strana v parlamentu prosazuje něco, co ani neměla ve volebním programu. "Ale je to v zájmu našich voličů!" "Máme průzkumy, že naši voliči to požadují!"

APV usilovným pátráním zjistila, že žádná z našich parlamentních stran nemá jmenný seznam svých voličů a že je před každým hlasováním neobvolává. Pouze některé mimoparlamentní strany adresy a telefony všech svých padesáti voličů mají, ale to není směroplatné, jak praví klasik.

Dalším závažným objevem naší agentury je, že výrok "Naši voliči to po nás chtějí" až v 84 % případů následuje po obdržení 7 - 35 mailů/dopisů od občanů, které se daného tématu víceméně týkají. Jak jsme dále vypátrali, cca 3,5 % z těchto podnětů pochází od lidí, kteří danou stranu původně nevolili.

Pokud se vám námi dosažené exaktní výsledky zdají poněkud nevěrohodné, vězte, že jsme použili stejnou metodiku jejich získávání, jakou používají všechny parlamentní strany. Ještě teď máme palce trochu červené od cucání. Naše průzkumy ukazují, že máme pravdu.

APV navrhuje změnu ústavních práv občanů ČR: "Počínaje příslušným věkem má každý občan ČR právo volit a být volem."

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář