Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběhy písničkových textů

4. 7. 2020

Několik našich publicistů čas od času píše o příbězích, které se vážou ke vzniku populárních písní, a jsou to příběhy čtenáři žádané a hojně čtené. Nepřekonatelně se k tomuto tématu vyslovil také islandský kreslíř Dagsson. Ale ani Agentura Pravda vyděsí nezůstává stranou.

Frankie Dlouhán

Tahle píseň známá od táboráků asi své příznivce nikdy neomrzí. Zajímavé je, že zmiňovaný Frankie Dlouhán na Divokém západě skutečně existoval. A vysloveně překvapivé je zjištění, že tento legendární tulák měřil pouhých 168 cm. APV zjistila, že přezdívku Dlouhán si tento muž vysloužil pouze u některých žen, které se s ním lépe poznaly. Netušíme proč...

Stará archa

Tuto píseň Spirituál kvintetu posluchači obvykle nazývají Kocábka nebo Já mám kocábku. Textař Dušan Vančura nosil nápad dlouho v sobě a čekal na melodii, ke které by se hodil. Proslulý chytlavý slogan "Já mám kocábku náram náramnou" odposlouchal kdysi dávno od náhodného chodce, který si tato slova na jakousi dnes již nezjistitelnou melodii pobrukoval na ulici. APV zjistila, že oním chodcem - a to nevěděl ani sám Dušan Vančura - tehdy byl čerstvě ženatý otec zpěváka Michaela Kocába.

Jedeme dál

V této písni se naplno projevuje vztah Petra Jandy k mystice a ke kabale. Některá slova se v písni opakují tolikrát, až to trochu otravuje, přiznejme si to (moji stálost mít, mít, mít, mít atd., s muzikantem žít, žít, žít atd.). APV zjistila, že počty těchto opakování nejsou náhodné: odkazují k pořadí tajných kabalistických pouček. Víc neprozradíme, to už by pak ty poučky přestaly být tajné, no ne? ne? ne? ne? ne?

Prší prší

Jeden z nezvratných důkazů toho, že naši předkové odedávna používali psychedelické houby. Vypravěč se vyptává svých koní, kam má s nimi jet, a nakonec si sám odpovídá, nicméně to podmiňuje tím, že třebaže stále prší jen se leje, je ochoten s nimi vyjet, pokud zakuká kukačka. Nezadrží jej ani pláč jeho panenky, který nastal po zakukání kukačky. A proč by jej také měl zadržet, vždyť vyjet s koňmi na luka přece není nic hrozného? Nejspíše panenka ony houby konzumovala spolu s ním. No hrůza. A tohle my učíme malé děti!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář